Mundruczó-siker Avignonban

|

Wéber Kata és Mundruczó Kornél színdarabja francia színpadon

2021. július 17-én, a jubileumi, 75. Avignoni Színházi Fesztiválon először mutatták be külföldön Wéber Kata Czastki Kobiety (Pieces of a woman) című darabját. A színművet Mundruczó Kornél rendezte. Először a TR Warszawa mutatta be a 2018/2019-es évadban.

Pieces of a Woman – TR Warszawa Fotók: Natalia Kabanow

Az avignoni közönség hosszú percekig tartó ovációval fogadta a művet. A francia bemutatót követően nyolc estén keresztül lehet megnézni a színdarabot, emellett kísérőprogramként a rendező három filmjét is levetítik (Pieces of a woman, Jupiter holdja, Fehér isten). Mundruczó Kornélt nem először hívták meg Avignonba, 2012-ben a Proton Színház Szégyen című előadása szerepelt az egyik legnagyobb rangú színházi fesztiválon.

A Czastki Kobiety online formában már több fesztiválon (Ruhrtriennale 2020, Kunstenfestivaldesarts 2021) szerepelt, de ez az első alkalom, hogy élőben is élvezheti a közönség. A mostani meghívás a varsói színház életében is nagy jelentőségű, utoljára 2011-ben szerepeltek az Avignoni Fesztivál programjában. Ráadásul az idei válogatásban ez az egyetlen kelet-közép európai színházi előadás. A francia vendégjátékot követően további külföldi fesztiválokon is szerepel majd a színdarab, az athéni Epidaurus Fesztiválon (2021. szeptember 2-4.) és Rómában a Romaeuropa Fesztiválon (2021. szeptember 17-19.) lesz látható, illetve ősszel a varsói TR Warszawa repertoárján.

CÍMKÉK: