Interferenciák, kolozsvári bemutatók

|

Tompa Gábor A velencei kalmárt, Eszenyi Enikő a Lulut rendezi

Évadnyitás a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

Fotó: Biró István

Tompa Gábor, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója szeptember 10-én ismertette az új évad programját. Úgy fogalmazott, hogy az intézmény anyagi helyzetének bizonytalansága miatt az évadtervet javaslatként kezeli, melyet a jövő évi költségvetés függvényében valósít majd meg a színház.

A bemutatók sorát szeptember 28-án, a nagyteremben az eredetileg márciusra tervezett A velencei kalmár bemutatója nyitja majd, Tompa Gábor rendezésében.

Októberben számos fesztiválmeghívásnak tesz eleget a társulat. Az Adrian Sitaru által rendezett Illegitim előadás Szatmárnémetiben a Tranzit Fesztiválon, majd Bukarestben, a Nottara Színház által szervezett Fest(in) pe Bulevard Nemzetközi Színházi Fesztiválon vendégszerepel. Az Angyalok Amerikában című kétestés előadás pedig az Országos Színházi Fesztiválra kapott meghívást, melyre október második felében kerül majd sor.

Közösségi színházi módszerekkel, fiatalokkal készített interjúkra alapozva készül a színház második bemutatója, melyre november elején kerül sor. A Sipos Krisztina által vezetett projekt munkacíme Under Construction, központi témája a felnőtté válás. Az előadás a Román Kulturális Alap (AFCN) támogatásával valósul meg.

November 22-30. közt hatodik alkalommal szervezi meg a színház az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivált. Az idén kilenc naposra tervezett találkozóra tizenhat megívott előadás érkezik Oroszországtól Litvániáig, Portugáliától Izraelig, olyan rendezők alkotásai, mint Anna Badora, Stathis Livathinos, Horváth Csaba, Milo Rau, Luk Perceval, Urbán András, Toni Servillo, Eimuntas Nekrosius, Ilan Ronen, Nuno Cardoso vagy Klim Kozinsky. A fesztivál témája az első világháború százéves évfordulójának apropóján a Háborúk.

Az évad második felében kerül majd sor a Fiatal rendezők pályázat nyertes produkciójának bemutatására. Leta Popescu In(vizibil) című stúdióelőadását követően a pályázat másik két nyertes projektje, a Ioana Păun által javasolt Zsoldost, valamint az Andrei Măjeri rendezésében készülő Las Meninhast is bemutatják majd.

Márciusban mutatja be a társulat Botond Nagy rendezésében Ibsen a Nóráját. Az évad végén kerül sor Frank Wedekind Lulu című drámájának bemutatójára, Eszenyi Enikő rendezésében, illetve elkezdődnek Brecht Kurázsi mamájának próbái is. Az előadást Armin Petras, a berlini Maxim Gorkij Színház és a stuttgarti Schauspiel volt igazgatója rendezi, a Drezdai Állami Színházzal koprodukcióban.

Forrás: Kolozsvári Állami Magyar Színház

CÍMKÉK: