Kisvárdai díjak

|

A Magyar Színházak 33. Kisvárdai Fesztiváljának díjazottjai

Radu Afrim, Albu István, Botond Nagy, Kányádi Anna, Pálfi Ervin, Éder Enikő, Gerner Csaba, Benedek Ágnes, Kali Ágnes..

Radu Afrim: Amikor telihold ragyog a turkáló felett         Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a felkért, háromtagú Szakmai Bizottság (Nyakó Béla, a Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza és a Magyar Színházak 33. Kisvárdai Fesztiváljának igazgatója; Balogh Tibor dramaturg, színikritikus, a fesztivál művészeti tanácsadója és előadásainak válogatója; Pataki András rendező, a Soproni Petőfi Színház igazgatója) Életmű Díjat adományozott TÓTH TIBOR színművész és VENCZEL VALENTIN színművész részére.

TÓTH TIBOR Jászai Mari-díjas felvidéki magyar színművész, színigazgató.

1966-ban született a felvidéki Királyhelmecen. 1988-1990 között a kassai Thalia Színházban dolgozott előbb színpadtechnikusként, színpadmesterként majd később segédszínészként. 1990-1994 között a pozsonyi Színház- és Filmművészeti Főiskola hallgatója volt. 1992-ben részképzésen vett részt Budapesten. 1994-1999 között a kassai Thalia Színház tagja volt, 1996-1999 között művészeti vezetője. 1999-2002 között szabadúszóként dolgozott több magyarországi színházban is. 2002-2003 között a soproni Petőfi Színház tagja volt. 2003-tól a komáromi Jókai Színház tagja, 2004-2020 között igazgatója volt.

VENCZEL VALENTIN,  Aase-díjas vajdasági magyar színművész, rendező, színigazgató.

1952-ben született a vajdasági Nagybecskereken. Általános és középiskolai tanulmányait itt végezte. Később kőfaragóként dolgozott.  Diplomáját 1978-ban szerezte az újvidéki Művészeti Akadémián, ahol 1974-től tanult. 1978-1991 között, kétéves kihagyással (1984-1986) az Újvidéki Színház tagja volt. 1987-ben alapító tagja volt a topolyai Tápszínháznak. 1989-1991 között párhuzamosan a kaposvári Csiky Gergely Színházban is játszott. 1991-2013 között az egri Gárdonyi Géza Színház színművésze volt. 2013-tól az Újvidéki Színház igazgatója.

A fesztivál díjai és díjazottjai:

Az EMMI Fődíját a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Amikor telihold ragyog a turkáló felett című játéka kapta. Író-rendező: Radu Afrim.

A legjobb rendezésért járó díjat két előadás megvalósításáért ítélte oda a zsűri:

Albu István (Füst Milán – Boldogtalanok, gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház)

Botond Nagy (Henrik Ibsen – Nóra, kolozsvári Állami Magyar Színház);

Pethő Anikó és Váta Lóránt – Nóra – Kolozsvári Állami Magyar Színház

A legjobb társulati munka díját a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház kapta, a Szedjetek szét (Domonkos István művei alapján) című előadásában nyújtott teljesítményéért.

Szedjetek szét – Szabadkai Kosztolányi Dezső Színház, rendező: Mezei Kinga

A szakmai zsűri Különdíját érdemelte ki a Szigligeti Színház (Nagyvárad) Gianina Cărbunariu A tigris című előadásának eredeti, filozofikus és játékos feldolgozásáért;

Gianina Cărbunariu: A tigris – Nagyváradi Szigligeti Színház

A legjobb női alakítás: Kányádi Anna, Füst Milán – Boldogtalanok (gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház, r.: Albu István) és Halász Péter – Gyerekünk (Csíki Játékszín, r.: Hatházi András) szerepei alapján;

Kányádi Anna

A legjobb férfi alakítás: Pálfi Ervin, Szedjetek szét (Kosztolányi Dezső Színház, r.: Mezei Kinga) és A gyászoló család (Szabadkai Népszínház, r.: Andrej Boka) szerepei alapján;

A gyászoló család – Ralbovszki Csaba és Pálfi Ervin

A legjobb női epizodista: Éder Enikő, Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak (az Aradi Kamaraszínház és a Szegedi Pinceszínház közös produkciója, r.: Tapasztó Ernő);

A legjobb férfi epizodista: Gerner Csaba Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak (az Aradi Kamaraszínház és a Szegedi Pinceszínház közös produkciója, r.: Tapasztó Ernő);

Karnyóné – Gerner Csaba és Kancsár Orsolya

Kiemelkedő alakításáért a Polgármester díját kapja Benedek Ágnes (Radu Afrim – Amikor telihold ragyog a turkáló felett, sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház, r.: Radu Afrim);

Benedek Ágnes

Kisvárdán fontosnak tartják a Fesztivál folytonos megújulását, a fiatalok jelenlétét. Ezért a 30 év alatti művészeknek járó Teplánszky-díjat a továbbiakban mindig a város polgármestere adja át.

A Teplánszky-díj idei kitüntetettje Kali Ágnes, az Amikor telihold ragyog a turkáló felett (sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház, r.: Radu Afrim) és a Nóra (kolozsvári Állami Magyar Színház, r.: Botond Nagy) című előadásokban nyújtott alkotó dramaturgi munkájáért.

Kali Ágnes

Jelmezhozzájárulás

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) kultúráért felelős államtitkárának a fesztivál megnyitóján tett bejelentése alapján az EMMI 30 millió forintos támogatási keretéből, az idei fesztivál valamennyi határon túli résztvevője jelmezgyártási támogatáshoz jut.

Versenyprogram

A díjakat felajánló Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), Kisvárda polgármestere és a Kisvárdai Várszínház és Művelődési Központ a fesztivál szakmai zsűrijét bízta meg a különböző díjak odaítélésével.

A szakmai zsűri tagjai:

Árkosi Árpád – Jászai Mari-díjas rendező
Eszenyi Enikő – Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színésznő, színházi rendező
Rosznáky Varga Emma egyetemi hallgató
Dr. Szabó Attila  – színháztörténész, egyetemi oktató, a PIM-OSZMI igazgatóhelyettese
Venczel Valentin  – Aase-díjas színész, rendező, az Újvidéki Színház igazgatója

A Magyar Színházak 33. Kisvárdai Fesztiválját 2021. június 18-26. között tartották.

A Magyar Színházak 34. Kisvárdai Fesztiválját az évtizedes hagyományok szellemében tervezetten 2022. június 24-30. között rendezik meg.

CÍMKÉK: