10. Deszka Fesztivál Debrecenben

|

Borbély Szilárd, Spiró György, Tar Sándor, Weöres Sándor

Máthé András Álomkergetők című fotókiállításának megnyitásával 2016. március 18-án elkezdődött a jubileumi, 10. DESZKA Fesztivál.

Psyché

Weöres Sándor: Psyché, Nemzeti Színház                Fotó: Eöri Szabó Zsolt, Nemzeti Színház

A fotóművész 1987 óta fényképezi a Csokonai Nemzeti Színház előadásait és művészeit. A mintegy ötven alkotást felvonultató tárlatot Gemza Péter, a Csokonai Nemzeti Színház művészeti vezetője nyitotta meg.

x-deszka-banner_1180x240___

A kortárs magyar drámák seregszemléje idén is arra törekszik, hogy bemutassa a legfrissebb és leginspirálóbb színházi előadásokat. A hazai és határon túli magyar nyelvű színházakban évadonként több mint 400 előadást játszanak, amelyek közül általában 70-90 kortárs magyar darab.

phoca_thumb_l_olaszliszkai_01_domolky_daniel_WEB_037

Az olaszliszkai, Katona József Színház         Tasnádi Bence, Szirtes Ági        Fotó: Dömölky Dániel

Idén is népszerű volt a kortárs magyar drámák színrevitele, így a Művészeti Műhely több mint száz produkcióból válogathatott. 17 előadás alkotja a DESZKA Fesztivál felnőtt programját, 7 gyerek- és ifjúsági előadás szerepel (GÖRDESZKA), s újdonságként bemutatkozhatnak a színházi képzést adó felsőoktatási intézmények is: az UGRÓDESZKA négy produkciónak ad helyet.

A válogatás a teljes Kárpát-medencére kiterjedt, négy erdélyi, egy vajdasági és egy felvidéki kortárs magyar előadás is bekerült a magyarországi produkciók mellé.

A_nyugalom_foprobahet_Tompa_Miklos_Tarsulat_MNSZ_foto_Rab_Zoltan-33

A nyugalom         Marosvásárhelyi Nemzeti Színház         Rendező: Radu Afrim         Fotó: Rab Zoltán

A fesztivál gyermekprogramjának nyitóelőadása a Maya hajója, a felnőttprogramé pedig a Katona Gábor rendezte Camille.

Máthé András tárlata az évad végéig tekinthető meg a debreceni Csokonai Nemzeti Színház nézőtéri büféjében és első emeleti folyosóin.
.

IMG_1085 (2)

Helyünk a Deszkán

CÍMKÉK: