Június 1-jén rajtol a Budapesti Nyári Fesztivál

|

Világsztárok, operabemutatók, különleges produkciók 

Nicola Benedetti és a San Franciscó-i Szimfonikus Ifjúsági Zenekar, Nigel Kennedy hegedűvirtuóz, José Cura, Carlo Ventre, Komlósi Ildikó, Miklósa Erika, Rálik Szilvia, Marcelo Álvarez, Vittorio Grigolo, a Hervé Koubi Társulat, a Novoszibirszki Állami Akadémia Opera és Balettszínháza, a Sukhisvili Grúz Nemzeti Balett.

Turandot

Bán Teodóra, a fesztivált szervező Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója és művészeti vezetője minden eddiginél gazdagabb programsorozatról számolt be a május 13-i sajtótájékoztatón. Június 1-je és szeptember 7-e között mintegy 120 programmal, a megszokottnál is színesebb kínálattal, nagy formátumú produkciókkal, valamint számos világsztárral találkozhat a közönség Budapest két kiemelt nyári színházában. A Margitszigeti Szabadtéri Színpad közel háromezres, a Városmajori Szabadtéri Színpad pedig nyolcszázas napi nézőszámával a tizenkét nyári hét alatt több mint 100 ezer nézőt lát vendégül.

Mint Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes kiemelte, a nyári fesztiválnak is fontos szerepe van abban, hogy Budapest idén „Európa legjobb úticélja” lett, s az elismerés a város épített öröksége és szépsége mellett az egész évet átfogó, pezsgő kulturális programkínálatának is szól.

Az ország legimpozánsabb nyári színháza, a Margitszigeti Szabadtéri Színpad nemzetközi összehasonlításban is kivételes atmoszférájáról híres játszóhely, ahol idén is elsőrangú nagyoperákat, látványos és kivételes balett- és táncelőadásokat, musicalt, nagyoperett-bemutatót, a klasszikus koncertek mellett jazz-, világzenei- és crossover koncertek sorát élvezheti a közönség, valamint a környezetében számos gyerekszínházi előadást, irodalmi sétát, interaktív programot.

Az operák sorát idén Puccini műve, a Turandot nyitja meg, a főszerepekben a román szoprán Cristina Pasaroiu-val és az argentin operalegendával José Cura-val, a címszerepben Rálik Szilviával, Kovalik Balázs rendezésében. A Magyar Állami Operaház Zenekarát Énekkarát és Gyermekkarát Kocsár Balázs vezényli.

Folytatódik a fesztivál egyik legnépszerűbb komolyzenei programja, a világsztár operaénekeseket felvonultató Operagálasorozat, amelyben idén az operairodalom legszebb áriáit az olasz sztártenor, Vittorio Grigolo szólaltatja meg, a kiváló magyar szoprán Sáfár Orsolya és a Magyar Állami Operaház Zenekarának közreműködésével, Héja Domonkos vezényletével. A két egyfelvonásos „ikeropera”, a Parasztbecsület és a Bajazzók két augusztusi estén lesz látható, a főszerepekben Carlo Ventre, Komlósi Ildikó, Marcelo Álvarez, Pasztircsák Polina, Haja Zsolt és Kelemen Zoltán.

Kálmán Imre leismertebb és legnépszerűbb nagyoperettjét, a Csárdáskirálynőt a Budapesti Operettszínház ének ­– és zenekara, valamint balettkara közreműködésével mutatják be, Vidnyánszky Attila rendezésében, Bozsik Yvette koreográfiájával, Pfeiffer Gyula vezényletével. A főbb szerepekben: Csuha Lajos, Vadász Zsolt, Felföldi Anikó, Laki Péter, Bojtos Luca, Kiss Diána, Bakos-Kiss Gábor, Mészáros Árpád Zsolt, Lévai Enikő, Langer Soma, Fischl Mónika, Virágh József, Bardóczy Attila, Siménfalvy Ágota.

Giselle         Fotó: Nagy Attila

Igazi kuriózumként kerül színre és először lesz látható a margitszigeti színpadon a Giselle, a Novoszibirszki Állami Akadémiai Opera és Balettszínház előadásában. Az idei év kihagyhatatlan táncattrakciója a francia koreográfus, Hervé Koubi a mediterráneum népeiről szóló nagyszabású tánctablója, a Barbár éjszakák. Augusztus közepén a hagyományos grúz néptáncot látványos és lendületes táncokkal ötvöző műsorral első alkalommal lép fel a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon a Sukhisvili Grúz Nemzeti Táncegyüttes. Az elmaradhatatlan Duna Karnevál Gála Világkarneválján közel 200 külföldi művész látványos tánckoncertjének, majd a hazai táncegyüttesek seregszemléjének lehet tanúja a közönség.

Technikai virtuozitással, egyéni stílussal és lebilincselő előadásmódjával érkezik június elején Nigel Kennedy, a világ vezető brácsa- és hegedűművésze. Először lép fel nálunk generációjának egyik legtehetségesebb hegedűvirtuóza, Nicola Benedetti, aki a San Francisco-i Szimfonikus Ifjúsági Zenekar és Christian Reif karmester közreműködésével varázsolja el a közönséget. A Nemzeti Filharmonikus Zenekar hagyományos hangversenyén Goldmark Falusi Lakodalmának és Muszorgszkij Egy kiállítás képeinek dallamai csendülnek fel Hamar Zsolt karmester vezényletével. Az ugyancsak hagyományosnak számító margitszigeti szimfonikus filmzenekoncertek sorában a Hollywoodi csillagok című koncert lesz hallható és látható.

2018-ban a Városmajorban láthatta először a magyar közönség a nagysikerű Broadway-musical, a Bonnie & Clyde hazai ősbemutatóját Harangi Mária rendezésében. A híres-hírhedt gengszterlegendából készült izgalmas látványvilágú musical a múlt év zajos fogadtatása után most a Margitsziget nagyszínpadán debütál Litauszky Lilla, Ódor Kristóf, Józsa Bettina és Jenővári Miklós főszereplésével.

Augusztus 20-án a Tolcsvay-fivérek egy harminckét évvel korábbi legendás bemutatója, a Magyar Mise egy újabb nagyszabású, erre az alkalomra született ősbemutatóval Tolcsvay László Új Magyar Rapszódiájával – mely a szerző első szimfonikus műve – tér vissza a szigetre az Operaház Zenekara és Kórusa, népi együttes és rock zenekar közreműködésével, Ott Rezső hangszerelésében. A Magyar mise szólistái: Miklósa Erika, Janicsák Veca, Gábor Géza, Sándor Péter és Szemenyei János közreműködésével, Werner Gábor vezényletével.

Anna and the Barbies

A könnyűzenei koncertek sorát a Margaret Island formáció nyitja, őket új felállásban, az Anna and the Barbies zenekar követi a Heuréka Pop Orchestrával közös Kis-éji Rock and Roll című szimfonikus koncertjével, melynek karmestere Philipp György lesz. Először és mindjárt két egymást követő estén lép fel a szigeten a világhírű és minden zenei stílusban otthonos oregoni bulizenekar, a Pink Martini, majd a hazai elektronikus szcéna éllovasa, a Zságer Balázs vezette Žagar zenekar Electric Rituals koncertjével és számos tehetséges vendégművésszel mutatja meg inspiráló világát egy sodró flow-élményben. A szigeti koncertek sorát augusztus végén két nagy koncert zárja: a Budapest Bár sok-sok sztárvendégével Lovasi Andrással, Mező Misivel, Németh Jucival, Rutkai Borival, Behumi Dórival, Frenkkel, Keleti Andrással és Szűcs Krisztiánnal lép színpadra, majd a nyár utolsó napján a rock and roll hazai nagykövete, Fenyő Miklós Csókkoktél című, immár 22. hagyományos margitszigeti fellépésére és nyárzáró bulijára kerül sor.

A Városmajor nyári koncertkínálatában is impozáns az új és a visszatérő fellépők sora: Freddie júniusi nyitókoncertje után Palya Bea, a Cotton Club Singers, Világzene, a világ zenéje címmel Náray Erika–Szinetár Dóra–Szalóki Ági közös koncertje, majd Kamarás Iván, a Magashegyi Underground Symphonic, Vásáry Tamás és a Kodály Ifjúsági Világzenekar, Rákász Gergely koncertsorozatának következő fejezete, a Lords Of The Organ III. – Bach, Holst és Berlioz zenéivel, a Pál Utcai Fiúk, Geszti Péter egy hamisítatlan és pörgős Best of Gesztivel, a Hiperkarma és szeptember elején Caramel Akusztik koncertje követik egymást.

A Városmajori Színházi Szemlén idén, az előző évekhez képest nagyobb számban szerepelnek klasszikusnak számító magyar művek új, izgalmas rendezései. Heltai Jenő: Tündérlaki lányok című színművével indul a Szemle a Győri Nemzeti Színház előadásában, majd Örkény István Tóték című „tragigroteszk” darabjával folytatódik a Szegedi Nemzeti Színház vendégjátékában. Ezt követi az ’50-es évek legendássá vált propagandaoperettje, az Állami Áruház, melyet a sikeres fiatal rendezőpáros, Benkó Bence és Fábián Péter rendezésében láthat a budapesti közönség a kecskeméti Katona József Színház tolmácsolásában. A tatabányai Jászai Mari Színház Molnár Ferenc remekművével, Az üvegcipővel tér vissza a budai színpadra. A szombathelyi Weöres Sándor Színház ismét Alföldi Róbert rendezésével szerepel a versenyprogramban, A salemi boszorkányokat mutatja be. A Miskolci Nemzeti Színház Kosztolányi Dezső klasszikus regényének színpadi adaptációjával szerepel. Az Édes Anna Rusznyák Gábor átiratában és rendezésében elevenedik meg a Városmajorban, Mészöly Annával a címszerepben. A Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Feydeau Osztrigás Micijével mutatkozik be, majd a székesfehérvári Vörösmarty Színház Black Comedyje (rendező: Mohácsi János) zárja a versenyprogramot július 2-án.

Állami Áruház

A Városmajori Színház idei kiemelt bemutatója Fejes Endre drámája, a Jó estét nyár, jó estét szerelem Hídvégi Nóra rendezésében. Főszerepekben: Törőcsik Franciska, Jaskó Bálint, Györgyi Anna, Kálid Artúr, Huzella Júlia és Borsi-Balogh Máté.

Gyerekprogramokból sem lesz hiány: a városmajori Vakációváró Fesztivál és családi nap után minden hétvégén szombat délelőtt a Városmajorban, vasárnaponként pedig a Margitszigeten az Interaktív Meseszínpadon, és a Szent Margit romoknál 10.30-tól kezdődnek a gyerekeknek szóló előadások és programok.

További információ és online jegyvásárlás: www.szabadter.hu

A Budapesti Nyári Fesztivál hivatalos Facebook-oldala: www.facebook.com/bnyfesztival/

CÍMKÉK: