Eleven Tavasz fesztivál

|

Kortárs képzőművészet a Bartók Béla úton

Egyedi kortárs alkotások és köztéri installációk az Eleven Tavaszon – a Bartók Béla út nyárváró fesztiválján június 4. és 6. között.

Izgalmas gasztronómiai fogások, kulturális programok és az egész családnak szórakozást nyújtó kézműves workshopok várják a Bartók Béla Boulevard látogatóit egy különleges fesztivál erejéig. Az ingyenes programok között jelenetszínházi, gasztro- és irodalmi programok, kézműves foglalkozások, kvízek, társasjátékok és gyermekprogramok is előkerülnek.

De folytatódik az 1 Művész 1 Porta kezdeményezés is, mely során egy-egy művész mutatkozik be a fesztivál különböző helyszínein. A Faur Zsófi Galériában Katerina Belkina: Dream Walkers and Magic Things című kiállítása, amely mellett a galéria kirakatában három művész munkáit lehet megcsodálni. A Cecil & Shadow elnevezésű alkotói csoport TÉR/FÉNY című kül- és beltéri installációja a Defo Labor parkolójában, a májusban nyíló KultPont és Közösségi Térben pedig Márián Gábor In Wonderland című tárlata kínál különleges élményeket. De érdemes lesz Oláh Anna munkájára is odafigyelni, ő ugyanis egy platós autó ponyvája helyett könyvkötővászonra fog festeni, magán az autón, ahogy Váczy Enikő művészete is izgalmasnak ígérkezik, akit pedig a Mészöly lépcső ihletett meg.

Cecil & Shadow                                    Forrás: Bartók Béla Boulevard Facebook

Temesi Apol textil szobor installációja a B32-ben kápráztatja el a látogatókat. „A kiállítás kis méretű szobrai a textil iparból lehulló gyapjúból készülnek. Kiváló minősége miatt csak a kor szelleme befolyásolja, hogy természeti kincsként tekintünk-e rá, vagy az ipar által hátrahagyott, problémát okozó „landfill”-ként. Bízom benne, hogy újra olyan korban élhetünk, ahol meglátjuk a megújuló, természetes nyersanyagokban rejlő lehetőségeket, szépségeket, és képesek vagyunk a tárgykultúránkat összehangolni a természeti környezetünk adottságaival” – nyilatkozott a művész.

Temesi Apol installációja                                    Forrás: Bartók Béla Boulevard Facebook

A Tranzit Kávéháznál együtt színezhetik ki a látogatók Bartók Béla felnagyított portréját, a Kredenc Műterem jóvoltából közösen ültethetnek palántát a Faur Zsófi Galéria előtt. Ha ez még nem lenne elég, a Három Hét Galériában tükröződő anyagokból készíthetnek kompozíciókat: Robitz Anikó Fonott tükör című kiállításán pedig felfedezhetik, hogyan kapcsolódnak ezek a különféle anyagok egymáshoz, és a nézőkhöz.

Az Eleven Tavasz keretében a sokszínű helyi vállalkozások, izgalmas művészeti programokat kínáló galériák, változatos éttermek, hangulatos borozók és kávézók a forgalmas utcából igazi közösséggé varázsolják a Bartók Béla Boulevardot. Mindezt a hely szelleméhez egykoron ugyanis olyan nagy nevek, mint Kosztolányi vagy Karinthy is itt töltötték szabadidejüket. Itt merítettek ihletet az alkotáshoz. Azóta indultak már innen új mozgalmakat kezdeményező irodalmi programok, vagy éppen határokon átívelő kiállítások, napjainkban pedig már a hangulatos nyári esték is nehezen elképzelhetők nyüzsgő forgataga nélkül.

Kosztolányi Dezső

A Bartók Béla út ünnepét, az Eleven Tavaszt a Bartók Boulevard Egyesület szervezi. További információk és részletes program a szervezők Facebook oldalán.

CÍMKÉK: