Bach újragondolva

|

Free Bach 212

Felejtse el, amit eddig tudott, vagy tudni vélt Johann Sebastian Bach Parasztkantáta című művéről.  A világhírű La Fura dels Baus és Divina Mysteria FREE BACH 212 című előadása ugyanis teljesen új minőségében tárja majd Ön elé e darabot.  Az alap ugyanaz, de a megszokottságot felváltja valami új. Az 1979-ban alakult katalán társulat nemcsak szokatlan díszleteiről ismert, hanem arról is, hogy összemossák a határokat a közönség és a színész között.  Lenne kedve elmenni egy ilyen előadásra? Ha igen, itt lesz a lehetőség, a La Fura dels Baus először Magyarországon, 2020. június 25-én, csütörtökön, 21 órától a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.

A katalán csapat egyik londoni előadásáról a kritika azt írta, hogy a művészek létrehoztak egyfajta felnőtt kalandparkot, amely tele van szórakozással, veszéllyel, komikummal és fantáziával. Ha eddig nem volt színházba járó ember, akkor ez az előadás Önnek szól. Itt ugyanis garantáltan mást kap, mint amire számít.

A La Fura dels Baus a Divine Mysteriával közösen teljesen új látványt teremtenek és ezzel együtt új jelentést is szolgáltatnak közönségüknek. Bach utolsó ismert kantátája kiváló példája annak, hogy a különböző kifejezésmódok találkozásából miképp születhet sokrétű, új minőség Free Bach 212 címen. A fellépő művészek különböző művészeti irányzatokat és zenei stílusokat gyúrtak össze azért, hogy a ma embere ne csak legyintsen Bachra, hanem ismét felfedezze zenéjét.

Társadalomkritika, burleszk, komédia és a világi örömökre való felhívás – ezek a fogalmak elsőre igen távolinak tűnnek a régi idők zenei világától. Pedig mindez megtalálható a Parasztkantátában. A darab első alkalommal egy kastélyban csendült fel 1742-ben. Ott van a földesúr és az adószedő, aki felkapaszkodott a hatalom létráján. Dicséri, de kritizálja is ennek a világnak a szerkezetét és működését. Nem nehéz párhuzamot találni korunk sokszor ellentmondásos társadalmi berendezkedésével.

A dalok és a táncok közé előkelő hangok, burkolt csábítások, világi örömök motívumai vegyülnek. A kantáta a kocsmában fejeződik be, ahol a sör hozza össze a résztvevőket. Ha ehhez még hozzátesszük, hogy a La Fura dels Baus előadásaival bátorítja a közönséget, hogy aktív részei legyenek azoknak a tereknek, amely hagyományosan a nézőknek van kijelölve, és a hely építészeti jellemzőire adaptálják a színpadi munkát, az élmény garantált.

A művészek eszköztára minden ízében modern: az elektronikus zene, a multimédiás képi világ és a flamenco nyomán kortárs költőiség születik. Az akadályoktól és a korlátoktól mentes mozgás öröme pedig a Parasztkantáta örök lényegét mutatja meg. És ha mindez nem lenne elég, gondoljanak arra, hogy La Fura alkotta meg 1992-ben a barcelonai olimpia nyitóünnepségét, amelynek közvetítését több mint 500 millió ember nézte meg. Azóta számos világhírű cégnek készítettek nagyszabású promóciós bemutatókat.

Mindegyik előadásuknak közös jellemzője a nem szokványos helyszínek, zenék, mozgások, a természetes és indusztriális alapanyagok használata, új technológiák bevonása és a közönséggel való interakciók az előadások alatt. Ez azt eredményezte, hogy olyan közönséget is bevonzottak a színházba, akik nem színházba járó emberek. Ha esetleg van ilyen ismerőse, ne habozzon, a legjobb ajándék neki bármilyen alkalomra a Free Bach 212-re egy jegy!

Az előadással a Margitszigeti Szabadtéri Színház Johann Sebastian Bach zsenije előtt tiszteleg a zeneszerző halálának 270. évfordulója alkalmából.

Johann Sebastian Bach Parasztkantátája alapján a La Fura dels Baus és a Divine Mysteria Free Bach 212 koncertszínház, 2020. június 25., csütörtök, 21 órától a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.

Forrás: Szabad Tér Színház

/X/

CÍMKÉK: