Egy méltatlanul emlékezetes este

|

Oscar-gála 2022

Nagy meglepetésként a CODA vihette haza a legjobb filmnek járó Oscar-díjat egy botrányokkal és kellemetlen pillanatokkal tűzdelt, csetlő-botló éjszakán. Számunkra mégis a legfontosabb eredmény a műsor egyik reklámszünetében született, amikor is Sipos Zsuzsanna átvette a legjobb díszlettervezésért járó szobrocskáját a Dűnéért.

Az Oscar-történetének legalacsonyabb nézettségű műsorát követően az Amerikai Filmakadémia úgy döntött, visszatér hagyományaihoz és megannyi ceremóniamester nélkül töltött év után ismét műsorvezetőkkel (ezúttal Tiffany Haddish, Any Schumer és Wanda Sykes női humorista trió) és ismét a Los Angeles-i Dolby Színházban tartja meg a 2022-es Oscar-gálát.

Nem mintha ez bármit tudott volna változtatni az anakronisztikus élményen, ami már egy jó ideje minden ceremóniát áthat.

Mint egy botoxszal feltöltött, évtizedekkel fénykora után is a rivaldafénybe tolakodó kihunyt hollywoodi csillag, az idei Oscar-gála leginkább a ceremoniális díjátadók műfajának idejétmúltságát tudta érzékeltetni. Erre az érzésre erősítettek rá az olyan frissen beemelt show-elemek, mint a Twitteren megszavaztatott top 5-ös közönségfilmekből összeállított listák (melyek minden alkalommal kellemetlenül lógtak ki a műsorból), de ékes példája ennek az ukrajnai háború esetlen, lábjegyzetszerű említése, ami legfeljebb egy négyzet kötelező kipipálásával ért fel.

Mégsem mondhatni, hogy teljesen érdem és esemény nélkül telt az idei év legnagyobb filmes díjátadója. A siketnéma közösségnek jutó rivaldafény a mindhárom jelölését, köztük a legjobb filmnek járót, Oscar-díjra váltó CODA stábja által vitán felül az est legértékesebb eseménye volt.

CODA – a legjobb filmnek járó Oscar győztese

Említésre érdemes még az amerikai filmes hagyományok tisztelete, amit idén Francis Ford Coppola első Keresztapa-filmjének 50-éves jubileumáról való megemlékezés jelentett, a rendező mellett Al Pacino és Robert De Niro szereplésével. De egy nosztalgialöket erejére megjelent a Ponyvaregény stábja is (Uma Thurman, Samuel L. Jackson, John Travolta), hogy lejtsenek egy twist viadalt, majd felfedjék, mi is rejlik abban a bizonyos aktatáskában: a legjobb férfi főszereplőnek járó díj, amit Will Smith érdemelt ki.

Mégis messze nem ez volt a Richard király című filmbe Vanessa és Venus Williams édesapját alakító színész legemlékezetesebb pillanata az este. Ez az érdem rögtön historikussá öregedő felképelésének jár, amit Chris Rock humorista kapott tőle egy kevéssé ízléses vicc után. Aki valamilyen okból esetleg még nem látta a jelenetet, amiről messze többen beszélnek, mint magáról a ceremóniáról, az itt tudja bepótolni cenzúra nélkül.

Will Smith – Richard király

A lényeg mégis Sipos Zsuzsanna Oscar-díja, aki az éjszaka legtöbb trófeáját bezsebelő Dűne díszlettervezéséért, jóvoltából pedig egy magyar köszönöm is elhangozhatott a Dolby Theater termében.

Következzen a kínos hallgatásokban, hosszú reklámszünetekben és méltatlanul emlékezetes pillanatokban gazdag, aggastyánkorba lépő 94. Oscar-gála nyerteseinek a listája.

A Dűne és ikonikus díszletei

2022 Oscar díjazottai:

Legjobb film

Coda

Legjobb rendező

Jane Campion (A kutya karmai közt)

Legjobb férfi főszereplő

Will Smith (Richard király)

Legjobb női főszereplő

Jessica Chastain (Tammy Faye szemei)

 

Legjobb férfi mellékszereplő

Troy Kotsur (Coda)

 

Legjobb női mellékszereplő

Ariana DeBose (West Side Story) GYŐZTES

Legjobb adaptált forgatókönyv

Sian Heder (Coda)

 

Legjobb eredeti forgatókönyv

Kenneth Branagh (Belfast)

 

Legjobb animációs film

Encanto (Disney)

Legjobb animációs rövidfilm

The Windshield Wiper

 

Legjobb élőszereplős rövidfilm

The Long Goodbye

Legjobb operatőri munka

Dűne

 

Legjobb jelmeztervezés

Szörnyella

 

Legjobb dokumentumfilm

Summer of Soul

Legjobb rövid dokumentumfilm

The Queen of Basketball

Legjobb vágás

Dűne

Legjobb nemzetközi film

Vezess helyettem

 Legjobb smink

Tammy Faye szemei

Legjobb eredeti filmzene

Dűne

Legjobb eredeti dal

Nincs idő meghalni (“No Time to Die”)

Legjobb produkciós dizájn

Dűne (Patrice Vermette, Sipos Zsuzsanna)

Legjobb hang

Dűne

 

Legjobb vizuális effektusok

Dűne

Oscar-hír a Magyar Filmadatbázison

CÍMKÉK: