Musicaltrailer bossa novában

|

Hét kortárs popművész és egy séf találkozója

Mi születik, ha elvonul hét elismert alkotó egy csak a saját szabályainak megfelelni akaró séffel a világ elől, hogy keretek és korlátok nélkül alkossanak? Musicaltrailer bossa novában, egyenesen Kisharsányból.

Fotó: Kósz Jenő

Az étkezés élmény és játék egyszerre – vallja Kun Péter séf, aki sokéves tapasztalatát egy világvégi, összesen 500 lelket számláló Baranya megyei falucska újonnan nyílt, ismeretlen éttermébe összpontosította. Az ő mentalitásából merített bátorságot Balogh Ildikó, a Góré tulajdonosa akkor, amikor a hazai művészszcéna elismert alakjait egy kötetlen, gasztronómiához kötődő alkotótáborra hívta.

A táborba a hazai művészszcéna meghatározó alakjai kaptak meghívást. Így került a csapatba Mazzag Izabella és Szombath Máté rendező, Kemény Zsófi és Szendrői Csaba író, Jónás Vera és Petruska András dalszerző és Bakonyi Bálint producer. A csapatot Lombos Marci előadó mentorálta, aki a megvalósításban is aktív szerepet vállalt. A háromnapos esemény során a művészeknek lehetőségük volt egy addig idegen világ megismerésére: a séf megmutatta nekik, hogyan lehet kacsanyelvet pálinkaágyon tálalni, pacalt rétesbe csomagolni, és hogyan válik fogyaszthatóvá egy kődarabra helyezett falevél. A formabontó konyhaművészet meghökkentő audiovizuális megoldásokat kíván: így jött létre egy rövidfilm, amiben egyaránt helyet kapott a fürdőgatyás dzsigoló, a bortól véres menyasszonyi ruha és a medence vizében borospohárral elmerülő Szendrői Csaba is.

A meghívott művészek olyan feladatra kaptak felkérést, amilyennel még csak hasonlóval sem találkoztak korábban – szabadon, keretek nélkül alkothattak egy eldugott kis falu mesebeli kúriájában. „Engem soha nem hívnának meg egy ilyen helyre, maximum háttérzenélni, amit meg nem vállalnék. Csodálatos, hogy van ennyi öniróniátok és önreflexiótok, ami bátorságot ad nektek egy ilyen tábor megszervezéséhez.” – nyilatkozott Jónás Vera dalszerző, előadó a hazaindulás előtt.”Egy olyan dolgot kaptam, ami tök kiváltságos. A lelkemet olyan szinten támogatta meg, ahogy sokkal könnyebb alkotni.” – Mondta Zazi, azaz Mazzag Izabella rendező, aki a saját borderline betegségét feldolgozó, Falkám című rövidfilmjével, valamint Krúbi Szív című, szürrealisztikus videoklipjével már beírta magát a magyar filmesek könyvébe.  A művészek a tábor harmadik napjára nem csupán klipet, hanem új műfajt is teremtettek, amit musical trailernek neveztek el.

A séf, aki számára az éttermi közegben való létezés célja nem a pénzszerzés vagy saját presztízsének növelése, hanem alkotás: minden egyes tányéron a belülről, zsigerből jövő küldetéstudat, ami a gasztronómia eddig ismeretlen szintjeinek való eléréséré ösztönzi őt minden egyes nap. A furcsa elhatározást már az étterem megnyitását követő fél éven évben igazolták az eredmények: néhány hónap alatt elérték az első két évükre kitűzött céljaikat. A séf munkáját erősen jellemzi a szürrealitás és a hétköznapi megoldások minél nagyobb ívben történő elkerülése.

CÍMKÉK: