Váta Lóránd és László Csaba UNITER-díjas

|

UNITER-díjak magyar művészeknek

2022. július 4-én a romániai színházi szakma legrangosabb eseményén, az  UNITER Gálán két erdélyi magyar színművész és több magyar alkotó vehetett át díjat.

Váta Lóránd, és László Csaba az UNITER Díjátadó Gálán      Foto Andrei-Gindac

A legjobb férfi főszereplő díját Váta Lóránd kapta Lopahin szerepének megformálásárt Csehov Cseresznyéskert című drámájában. Az előadást Jurij Kordonszkij rendezte a Kolozsvári Állami Magyar Színházban. A drámát magyar nyelvre fordította: Kozma András

Váta Lóránd átveszi a díjat Gala-Uniter Foto Andrei-Gindac

„Lopahin például azon túl, hogy majd beleőrül a boldogságba, hogy az övé lehet minden, annak is örül, hogy lebonthatja a házat, felszánthatja a kertet, leszámol múltjával, saját birodalmat teremt. … Kordonszky egyszerre tartja el és mélyed bele a Cseresznyéskert világába: egyes szereplők hasraesnek, bohócszerűek, lehet, a többieket sem kell komolyan venni.” – írta kritikájában Simon Judit.

László Csaba átveszi a díjat          Gala-Uniter Foto-Andrei-Gindac

Az UNITER Gálán a legjobb férfi mellékszereplőnek   járó díjat László Csaba, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat művésze vette át Radu Afrim GRAND HOTEL RETROMADÁR című előadásában, Szilveszter Zita szerepében nyújtott alakításáért.

Radu Afrim, a Grand Hotel Retromadár rendezője (jobb oldalon)         Gala-Uniter Foto-Andrei-Gindac

László Csaba a díj átvételekor köszönetet mondott színészkollégáinak, a Társulat műszaki személyzetének és a marosvásárhelyi közönségnek.

László Csaba – GRAND HOTEL RETROMADÁR          Fotó: Bereczky Sándor

„A recepciósnőt, Szilveszter Zitát László Csaba játssza: fájdalomtól és örökös szeretetvágytól gyötört érett asszonyt formál, akiből nem hiányzik a női varázserő, az anyáskodó empátia, a rámenősség és némi ravaszkodó kajánság sem. Vörös hajkorona, erős smink, villogó szemüveg; tündöklik, magába zuhan, felragyog. Asszonysors, melankóliába, sírásba görbülő nevetés: pompás szerepformálás.” – írta Kovács Dezső az előadás online változatáról készült kritikájában.

A szakmai díj mellett a gála keretén belül ismertették a NÉPSZERŰSÉGI DÍJAK nyerteseit is. Az online közönségszavazatok alapján a LEGJOBB RENDEZÉS kategóriában Fehér Balázs Benő, a Laboda Kornél-Barcsai Bálint-Fehér Balázs Benő: PIROS FŰ című előadás rendezője, a Társulat új tagja kapta a díjat.

Fehér Balázs Benő         Fotó: Bereczky Sándor

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház külön gratulál Oláh Réka díszlettervezőnek a DEBÜT-DÍJ kategóriában kiérdemelt közönségdíjért, aki a Tompa Miklós Társulat több előadásának alkotófolyamatában is közreműködött.

Piros fű         Fotó: Bereczky Sándor

A Gálát élőben közvetítették Besztercéről, a  Kultúrpalotából –  PALATUL CULTURII BISTRIŢA

 – a TVR 1, a TVR International, a TVR Moldova és a Románia Kulturális Rádió. Online itt: www.tvr.ro és www.uniter.ro

CÍMKÉK: