Édes Anna a Városmajorban

|

Miskolci előadás a Városmajori Színházi Szemlén

Az Édes Annát játssza a Miskolci Nemzeti Színház a Városmajori Színházi Szemle versenyprogramjában, június 27-én. A rendező, Rusznyák Gábor és a társulat 2017-ben szintén egy klasszikus magyar regény, Móricz Zsigmond Kivilágos kivirradtig című művének színpadra állításával nyerte el a Színikritikusok Díját, a legjobb előadás kategóriájában.

Édes Anna: Mészöly Anna

„Anna tizenkilenc éves félénk lány. Faluról került fel Budapestre, most Vizyéknél szolgál cselédként. Rend és tisztaság van lába nyomában, keveset eszik, nem tart szeretőket, alig beszél. Vizyné büszkén mutogatja a szomszédoknak Annát, aki az egyetlen öröme, hiszen gyermekét elvesztette, férje pedig rendszeresen csalja. Anna kilenc hónap tökéletes szolgálat után olyat tesz, amire senki nem számít.

Az Édes Anna Kosztolányi Dezső világszemléletének tükre, művészi és emberi értékrendjének foglalata, emberszeretetének és szolidaritásának egyik legszebb példája” – olvasható az előadás színlapján. Rusznyák Gábor rendező olyan adaptációt készített Kosztolányi 1926-os, méltán leghíresebb regényéből, amelyben egészen apró, a tragédia szempontjából talán érdektelennek tűnő, ám valójában nagyon is jelentékeny részletekre is ráismerhetnek a könyv rajongói. A rendezés ugyanis fókuszba helyezi azt a társadalmi, kulturális és politikai hátteret, amelyet a mű színpadi átiratai csak mellékesen szoktak megjeleníteni, párbeszédekbe emelni. Ezt Rusznyák azzal éri el, hogy a színpadra helyezi a szerzőt – Kosztolányit Feczesin Kristóf játssza –, aki kívülállóként lát rá az eseményekre, azokat folyamatosan kommentálja. Az író figurája, valamint az előadás képi megvalósítása megtöri a súlyos, realista történetmesélést, a poézis felé tolja el a történetet, amely különleges hangulatot kölcsönöz az előadásnak.

Fotók: Éder Vera

Az Édes Anna persze nemcsak regényként remekmű, hiszen megírása óta mind a mai napig számtalan színházi előadás készült belőle, határainkon innen és túl. Fábri Zoltán 1958-as filmje például mára klasszikusnak számít – ebben olyan nagy színészek szerepeltek, mint Törőcsik Mari, Mezey Mária, Gobbi Hilda, Greguss Zoltán vagy Raksányi Gellért. A film korhű díszleteit és jelmezeit idézi meg Khell Zsolt díszlete és Tihanyi Ildi jelmezei is a miskolci előadásban, ám a realisztikusságba és a hagyományőrzésbe itt is tiszta költőiség vegyül, amely új jelentéssel tölti meg a század eleji hangulatot.

„A színészek egyéni teljesítménye és összjátéka minőségi. Az Édes Annát játszó színésznő, Mészöly Anna alakítása szép és drámai. Édes Annája alig beszél, csak vinnyog és makog. Értjük és érezzük, miért követi el a gyilkosságot” – írja Varga Kinga a prae.hu portálon megjelent kritikájában. Mészöly Anna mellett a főbb szerepekben Görög Lászlót (Vizy Kornél), Nádasy Erikát (Vizyné), Szatmári Györgyöt (Moviszter Miklós), Seres Ildikót (Moviszterné) és Varga Zoltánt (Tatár Gábor) láthatjuk.

Bővebb információ: Városmajori Színházi Szemle

CÍMKÉK: