Danis Lídia Domján Edit-díjas

|

Stuart Mária, Dora, Lady Macbeth…

2018. december 21-én, a Macbeth előadása után, Takács Katalin, a kuratórium elnöke és Szakonyi Károly kuratóriumi tag adták át a 2018. évi Domján Edit-díjat Danis Lídiának, a tatabányai Jászai Mari Színház színművésznőjének.

Fotók: Prokl Violetta, Jászai Mari Színház

A magyar színjátszás ikonikus alakja Domján Edit, aki rövid élete során legendás szerepeket alakított mind színpadon, mind a filmvásznon. A körülötte kialakult legendához hozzájárult magánélete, s hogy beváltotta ígéretét, nem akar öregen meghalni. Barátai, kollégái nem akarták, hogy emléke feledésbe merüljön, ezért 1991-ben alapítványt hoztak létre tehetséges, fiatal, vidéken játszó színésznők művészetének elismerésére.

Danis Lídia 2004-ben végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, majd a Vígszínházban eltöltött éveket követően, három szegedi évad után 2014-ben a Jászai Mari Színház első önálló társulatának alapítótagja lett. Azaz úgy tartozik az ország legfigyelemreméltóbb színésznői közé, hogy szakmai sikereinek nagy részét vidéki színházban érte el. Tatabányai alakításai közül kiemelkedik a Tartuffe Dorine-ja, A salemi boszorkányok Elizabeth Proctorja, A mi osztályunk Dorája, Stuart Mária és persze Lady Macbeth. Danis Lídiát számos filmszerepben is megismerhette a közönség, legutóbb az Aranyéletben láthattuk.

A tatabányai Jászai Mari Színház jelenleg az ország legkiemelkedőbb társulatai közé tartozik, nem véletlen, hogy már 2015-ben is tatabányai színésznő lett a díjazott: Bakonyi Csilla.

Lady Macbeth szerepében, Nagypál Gáborral

CÍMKÉK: