Az Állami Áruház a Városmajorban

|

Az ötvenes évek legendás operettje

A Városmajori Színházi Szemle versenyprogramjában látható Budapesten az Állami Áruház június 18-án, Benkó Bence és Fábián Péter rendezésében, a kecskeméti Katona József Színház előadásában.

„Olyan szép a Dunán ilyen nyári délután, de vidám ez a csónakház” – hangzik az ötvenes évek örökzöld slágere, az Egy Duna-parti csónakházban, amely az Állami Áruház című operett betétdalaként aratott országos sikert. Az Állami Áruház műfajteremtő előadás volt, ez volt az első szocialista operett. 1955-ben készült filmváltozatában olyan színészek szerepeltek, mint Latabár Kálmán, Gábor Miklós, Feleki Kamill vagy Turay Ida. Az ötvenes években az operettet a rendszer kifejezetten a burzsoázia művészeteként tartotta számon, ezért a mű szerzői (Kerekes János, Barabás Tibor, Darvas Szilárd és Gádor Béla), hogy a műfajt életben tartsák, létrehozták a szocialista témájú operettet, amely így megfelelt az irányadó kultúrpolitikai kívánalmaknak.

Az Állami Áruház története igen egyszerű: egy fiatal, progresszív látásmódú munkás, akit az állam tanulni küld egy időre, visszatér munkahelyére, az Állami Áruházba, hogy megreformálja azt. Ugyanakkor útjába kerülnek a régi, alapvetően kapitalista normák, és az áruház korábbi, tisztességtelen módszereket használó igazgatója. A jó – azaz a szocialista tervgazdálkodás – győzedelmeskedik a rosszon, amit sok zene, tánc, szerelem és vidám jelenetek kísérnek.

Benkó Bence és Fábián Péter a k2 Színház alapítói, szerzői és rendezői, a legtehetségesebb és legtöbbet alkotó fiatal művészek közül valók. Jól ismerik a magyar színháztörténetet, így kecskeméti rendezésükben nemcsak az ötvenes évek miliőjére és politikai környezetére reagálnak érzékenyen, hanem a hetvenes évekre is, előadásukban megidéződik Ascher Tamás 1976-os legendás, kaposvári Állami Áruháza, és természetesen az a korszak is szerepet kap benne, amelyben most élünk. Mindezt rengeteg humorral és eredetiséggel fűszerezik, valamint izgalmas látványvilággal, amelyben a piros, a rózsaszín és a narancs árnyalatai dominálnak, lemeztelenített vagy felöltöztetett próbabábuk sorakoznak, a színpad hátulján pedig egy óriási vörös csillag nem hagyja, hogy elfelejtsük, hol vagyunk és mikor.

Főbb szerepekben Koltai-Nagy Balázst, Dobó Enikőt, Varga-Huszti Mátét, Szemenyei Jánost, Kovács Lottit és Pál Attilát láthatja a közönség. Az előadás közös emlékezés, és nemcsak azok számára, akik személyesen is megtapasztalták az ötvenes évek cukormázba öltöztetett elnyomását, hanem számít a fiatalabbak közös kulturális emlékezetére is, akik ráismerhetnek azokra a történetekre, amelyeket csak könyvekből, szülőktől vagy nagyszülőktől hallottak. A múlt ugyanis nem tűnik el, hanem velünk él most is, egyik generációról a másikra hagyományozódik. A kecskeméti előadás épp erre a folytonosságra hívja fel figyelmünket.

További információk és jegyvásárlás: https://szabadter.hu/programok/item/9594-allami-aruhaz-operett.html

CÍMKÉK: