A Žagar felszámolja a műfaji korlátokat a Margitszigeten

|

Žagar – Electric Rituals

A Margitszigeti Szabadtéri Színpadon lép fel augusztusban a magyarországi elektronikus zenei színtér egyik legsikeresebb zenekara, a Žagar.

Žagar

A hetvenes évek vége óta számtalan előadó próbálkozott mindazzal, amit Jean Michel Jarre-nak egyszer már oly remekül sikerült. Az elektronikus zene nem pusztán technikára, technológiára épül, sokan ezt értették félre.

A nagy előd nyomdokaiba lépni azért is nehéz, mert zenéje jóval több volt, mint a szintetizátorok adta lehetőségből fakadó harmóniakavalkád. Persze ezzel nem ezt akarjuk mondani, hogy követhetetlen volt a sikereket tekintve, de az originalitás vajmi kevéssé volt jellemző az elektronikus, illetve a pszichedelikus-elektronikus zenére.

Zságer Balázs és csapata, a Žagar abban különbözik a rengeteg korábbi kísérlettevőtől, hogy zenéje hasonlóképpen működik, mint egy könyv: el kell képzelnünk, amit olvasunk. Azaz el kell képzelnünk, amit hallunk. Valóban inspirál-e arra, hogy elképzeljük, amit hallunk. Használjuk a fantáziánkat.

Zságer több mint tizenöt éve a hazai elektronikus zenei paletta vezető egyénisége, az állandó megújulás jegyében a Margitszigeten most ismét egy kicsit másként, tehetséges vendégművészekkel adja át a közönségnek inspiráló, megalkuvás nélküli világát.

A megalkuvás nélküliség Zságer egyik vezérelve, úgy tartja: számára nem a piac határozza meg azt, hogy mikor és mit alkosson, ő szándékai szerint hiteles zenészként hiteles alkotásokon dolgozik. A szabályok követése, úgy érzi, korlátok közé szorítja a zenészt, ezért vált számára egy idő után sablonossá, kiszámíthatóvá a popzenei műfaj.

Az elektronikus zenében ugyanakkor megtalálta azt a progresszivitást, ami korlátlan mennyiségben képes magába olvasztani műfajokat és stílusjegyeket – vallja –, vagyis képes folyamatosan megújulni.

Bár Zságer Balázs a popzene korlátait említi, a műfaj mégis tetten érhető munkájában – és ez jó, akár tetszik a mesternek, akár nem.

Oly sok mindenre legyintettünk már, ami a popzenéhez köthető – igazából ezzel a dallamosságot tartjuk nyálasnak, pedig, ha nem kifejezettem egy papírvékony célközönséget tekintünk, akkor eljuttathatjuk zenei mondanivalónkat nagyon sok emberhez az egyszerűség vádja nélkül.

A Zságer Balázs-vezette Žagar 2001-ben alakult és eddig öt albumot készített.  A zenekarban jelenleg az alapító, billentyűs-dalszerző-énekes Zságer Balázs mellett Zságer-Varga Ákos basszusgitározik, Lázár Tibor pedig dobol.

A fák igen magasra nőnek idehaza is – miért ne nőhetnének akár az égig? Találkozzunk augusztus 23-án 21 órakor a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, a Zagar Electric Rituals koncertjén!

CÍMKÉK: