Márton Zoltán fotográfiái, Kozma2022

|

Egy nap, két esemény a MANK szentendrei galériáiban

Az Új Műhely Galériában Márton Zoltán különleges erdélyi fotográfiái, a MANK Galériában pedig a KOZMA2022 ösztöndíjasok exkluzív tárlatvezetése várja az érdeklődőket.

Márton Zoltán: Valahol otthon

Március 9-én csütörtökön 18:00 órai kezdettel Márton Zoltán: Valahol otthon című kiállításának megnyitójával kezdődnek a tavaszi események az ÚjMűhely Galériában. A kiállítást Csender Levente, József Attila-díjas íróa PKÜ KMI12 „Szavakban utazunk” programjának tagja nyitja meg.

Márton Zoltán fotóművész saját bevallása szerint a bemutatott képek mintegy mellékesen készültek, nem valamiféle képvadászat, „döntő pillanat” keresés eredményei. Erdélyi, kizárólag gyalogosan megtett barangolásai alatt egy bizonyos gyerekkori hangulatot keresett. Hiszen a szülőhelyéről van szó, ahova emigrációból tért vissza. Belülről próbált fotózni, nem kívülálló megfigyelőként. Épp ezért minden egyes képéhez személyes érzelmek kötik. A sok ezer felvételnek a nagy része az idők folyamán kiszűrődött, ami maradt, az egy párlat: körülbelül száz-százötven fotó amelyekből itt harminchatot, egy filmtekercsnyit, mutat be.

„Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne.” – írja Tamási Áron. Kamaszként a hetvenes évek Romániájában nem tudtunk azonosulni ezzel az Ábel trilógiát lezáró következtetéssel. Mi mindenhol otthon akartunk lenni, de elsősorban: máshol. Azóta átéltem közel két évtizednyi emigrációt, egy évtizede ismét Erdélyben élek, elkerülhetetlen volt, hogy az „otthon lenni” érzése sokat alakuljon bennem. A fizikai távolság valójában közelebb hozott egy belső otthonhoz, mintegy élesre állította a lelki képet. A fényképezés ebben az időszakban terápia volt számomra, egyfajta meditáció, semmiképp sem szakma. Így e kötet képei sem művészi, sem dokumentáló szándékkal nem készültek. Mint egy családi fényképalbum felvételei: emlékeket, érzelmeket idéznek fel. Mert most úgy hiszem, hogy azért vagyunk a világon, hogy otthon legyünk saját életünkben.”

A kiállítás megtekinthető: 2023. március 10-től április 16-ig, péntektől vasárnapig 13.00 és 18.00 óra között.

Időpont: 2023. március 9. 18:00

Helyszín:
ÚjMűhely Galéria
2000 Szentendre, Fő tér 20.

https://alkotomuveszet.hu/meghivo-marton-zoltan-valahol-otthon-cimu-kiallitas/

KOZMA2022 kiállítás finisszázs

Márton Zoltán kiállításának megnyitója előtt a MANK Galériában a KOZMA2022 kiállítás finisszázsán az ösztöndíjas tervezők és designerek személyesen mesélnek a bemutatott műtárgyaikról.

Ha érdekel, hogyan készül egy kortárs ékszer, milyen innovatív alkotói folyamatokkal dolgoznak az iparművészek, és hogy milyen háttértörténeteket sejtetnek a textilek, üvegek, kerámiák, táskák, vagy éppen a kisbútorok, akkor itt a helyed.

 

Időpont: 2023. március 9. 17:00

Helyszín:
MANK Galéria
2000 Szentendre, Bogdányi u. 51.

https://alkotomuveszet.hu/kozma-2022-kiallitas/

CÍMKÉK: