Kevesebb vér, de nem kevesebb kegyetlenség

|

World Press Photo 2019

Nyolc kategóriában láthatunk képeket, a bolygónkat érintő eseményekre reagálnak.

Máté Bence fotója

Minden évben ez a világ legizgalmasabb fotóeseménye. Idén majdnem ötezer fotográfus (4783), százhuszonkilenc ország majdnem nyolcvanezer (78.801) képéből válogathatott a zsűri. A huszonegy tagú, fotóriporterekből és szerkesztőkből álló nemzetközi bíráló bizottság három hétig válogatott, s huszonöt ország negyvenhárom fotóriporterét díjazta.

Természetfotó kategóriában a díjazottak között – immár másodszor – ott van Máté Bence. Felvételét Kovászna megyében készítette. A különleges csemege, a rántott békacomb, az ínyencek kedvence, s a gazdagok asztalára kerül. A békák lábát más jövedelemhez nehezen jutó emberek vágják le, akik örülnek az ezért kapott pénznek, amiből családjuknak a kenyeret vehetik. A levágott lábú békák még élnek, amikor visszadobják őket a vízbe. Az idilli természetképek világhírű mestere, Máté Bence ezzel a drámai felvétellel szerepel a kiállításon, amely utazó kiállítás és negyvenöt ország száz városába jut el.

Mi most – a Néprajzi Múzeum bezárása után – már második alkalommal láthatjuk a Magyar Nemzeti Múzeum termeiben.  A World Press Photót 1955-ben alapították, szervezője már huszonnyolc éve a Herald Európa, s magyarországi felelős koordinátora Révész Tamás Balázs Béla-díjas fotóművész, egyetemi tanár, aki korábban zsűritagja és díjazottja is volt a pályázatnak. A World Press Photo Foundation egy kreatív, független, nonprofit szervezet, székhelye Amszterdam.

Nyolc kategóriában láthatunk képeket – általános hírek, környezet, természet, hosszú távú projektek, portré, hír, sport és az év képe –, valamint új díjként szerepel az Év képriportja, amelyek mindegyike a bolygónkat érintő eseményekre reagál.

Kevesebb a robbantásos-lángözönös kép, de tragédiából még sincs kevesebb. Egy karibi flamingó nézegeti súlyos sérülései miatt rögtönzött zokniba bugyolált lábát, a Yucatán félszigeten szóját termesztő gazdák  a helyi maya méhészek megélhetését veszélyeztetik, az óriási szemétdombon hasznosítható anyagokat gyűjtögető gyerek alszik egy koszos-foszlott matracon,  a sportképeken paralimpikonok készülnek, a Peruban a guanobegyűjtések miatt drasztikusan megfogyatkozott a madárpopuláció, hamuval borított nappali képe a  Vulcan de Fuego kitörése után, éhező gyerekek Venezuelában. Vezető hír kategóriában: hondurasi kislány sír, miközben édesapját letartóztatják, aztán még menekülők ezreinek látványa, gyerekekkel, öregekkel, motyókkal. Kongóban huszonöt éve pusztít polgárháború, és a lakosságot az ebolajárvány is elérte, s viszik a pirinyó koporsót motoron. Portré kategóriában: dakari helybéliek néznek fotómodelleket, akiket lepusztult házaik előtt fényképeznek pazar ruhákban. Páros arcokat látunk, mert Nigériában a legmagasabb a világban az ikerszülések száma a yoruba népcsoport körében.

Izgalmas és érdekes képek. A Liget irodalmi és ökológiai folyóirat rendszeresen szervez nyílt alkotói pályázatot és már tíz éve együttműködik a World Press Fotópályázattal. A szerzőik feladata, hogy a képek ihletésére alkossanak. Dobosi Beát az a kép ihlette, amelyben egy kopasz férfi – volt katona – ül a fürdőkádban, akinek az a története, hogy olyan inzultus érte (ahogy sokukat is, kegyetlenkedő parancsok által) a zuhanyozóban, ami után ő már mindig a fürdőkádat választja, de történet olvasható arról, hogy a gerilla nő mindig fess.

A képek drámaisága szívbe markoló. A vizuális sikolyok szemünkbe vágják: nincs vigasz.

Borsi Flóra: Dalmata

A kiállítótermek melletti folyosón egy egészen más kép fogad.  Ellentéte a World Press nyers, tényszerű riportképeinek: Borsi Flóra „Imagine” sorozata. A fotósnak, bár még csak tavaly végzett a Moholy-Nagy Egyetem fotográfia szakán, önálló életműve van, amelyet egyre jobban megismer és értékel a világ. Bravúros technikával manipulál fotókat, amelyek lenyűgözik a rájuk pillantót. Láthatták ezeket a Párizsban (Louvre), Londonban, Isztambulban, Detroitban (Museum of Photography), Los Angelesben, New Yorkban, Sanghajban, s számos díjat is nyert külföldön, több elismerő kritikát kapott (The Guardian és a BBC,  Daily Mirror, Elle, The Observer, Glamour Magazine).  Munkáiban minden manipuláció szabad, az érzékekre és az álmokra összpontosít. Mindig saját arcát, szemét, testét használja, s társítja gazdag fantáziájú, érzékletes látványvilággal. Olyanok a fotói, amelyektől kiteljesedik, gazdagodik a világ.

Az idei World Press Photo kiállítás és a hozzá kapcsolódó Borsi Flóra „Imagine” bemutatója október 23-ig látogatható a Magyar Nemzeti Múzeumban.

CÍMKÉK: