Takarásban

|

Gordon Eszter fotókiállítása a 3K-ban

Színészek, most nem színpadon, hanem a Jurányi ház helyszínein, ülnek, állnak.  Bán Bálint a nézőtér alatti traverzbe kapaszkodva ül, Polgár Csaba karba tett kézzel,  Vilmányi Benett  csempesor előtt, Rezes Judit és Szabó  Győző az udvaron egy gerendánál, Szikszai Rémusz a gyermekjátszóhely előtt. Mindegyikük mosolyog és a tartásuk is erőt és derűt sugárzó. A rendhagyó színészportrék közös jellemzője, hogy  mindegyik kép a Jurányi valamelyik  havi műsorplakátjához, leporellójához  készült. Közvetlenség és természetesség, pedig  nyilvánvaló, hogy nem elkapott pillanatokról van szó. Portrék ezek, az egyéniséget, a habitust is megmutatók.

Gordon Eszter          Fotók Fürjes Viktória

A plakátokon – a gazdag programsor miatt – nincs mód az egész fotó megjelentetésére, ezért készítőjük összegyűjtötte a képeket és  először a Jurányi Galéria kiállításán bemutatta a fényképeket a maguk teljességében.

A fotós,  Gordon Eszter fotográfus, egyetemi oktató.  Tíz éve tanít színházi fotográfiát a Budapesti Metropolitan Egyetemen és vizuális látásmódot a Freeszfe Egyesület tavaly előtt indult művészeti kommunikáció képzésén. Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem  angol-orosz irodalom és nyelvtanári és kulturális menedzseri  diplomájával egy időben a Práter utcai fotós képzést is elvégezte, mert középiskolás kora óta a fotózást szánta foglalkozásának. A nyelvtudományi tanulmányok kétszeri hat hetes szentpétervári ösztöndíjának segítségével  megismerhette az ottani színházi életet. Amikor ott egy pinceszínház  boltívei alatt a Három nővér hintázását nézte, végképp eldőlt, hogy színházi fotográfus lesz.

Mestere nem volt, de Keleti Évától bátorítást kapott, hogy van érzéke a műfajhoz: dolgozzon csak.  Nem akart sem szerkesztőséghez, sem egy főnökséghez kötődni. A nehezebb, a göröngyösebb utat, a szabadságot és a szabadúszást választotta. Sok színházzal volt és van szerződése (pl. Bárka, Vígszínház, Nemzeti, Rózsavölgyi Szalon, Gólem) – tizenöt évig az Örkény Színház  dokumentációját  örökítette. Sok-sok színházi előadást fotózott , és számos filmnek volt standfotósa (többek között Jancsó Miklós, Gothár Péter, Herendi Gábor), de több mint félszáz könyv illusztrálása, lemezborítók és óriásplakátok  képeit is készítette .

Az ő színházi fotóinak jellemzője, hogy egy-egy kép az egész előadás hangulatáról, jellegéről ad fontos információt. Itt most a színpadon is szereplők civilben, a Jurányi ház folyosóján, kertjében termeiben mosolyogva,  életerőt sugárzón.

Takarásban. Gordon Eszter fotókiállítása a Jurányi Ház együttműködésével a 3K Kaszásdűlői Kulturális Központban  (1033 Pethe Ferenc tér 2.) február 26-ig  látható.

CÍMKÉK: