Da capo

|

Szigeti Tamás fotográfus kiállítása a Kolta Galériában

Ötvenhárom zeneművész kettős portréja

Mosolygós felvételek. Mosolyog Eötvös Péter zeneszerző, Kincses Veronika operaénekes, Rolla János hegedűművész, Geiger György trombitaművész és még negyvennyolc portré alanya.  Mindegyik képen ugyanazt ábrázoló két arc.  A mosolygós kopasz, ősz, ráncokkal tarkított, a kezében tartott nagyított képen is ugyanaz az arc, csak harminc évvel fiatalabban. Nemcsak azért jó nézni ezeket a képeket, mert nagyszerű művészeket látunk, akiknek látványa – például Kincses Veronikáé – nekem a hangjukat is felidézi.

Szigeti Tamás Balogh Rudolf-díjas fotográfus (készített felvételt többek között, hogy csak zenészeket említsünk, Yehudi Menuhinról és Leonard Bernsteinről is), több vezető lap fotóriportere, fotórovat-vezetője, képszerkesztője, 2015 óta a Magyar Sajtófotó kiállítás kurátora, rendezője, a MUOSZ fotóriporter képzésének vezető tanára. Ezen a kiállításán csak zeneművészek portréit láthatjuk, mindegyik képen harminc évvel korábbiakat és későbbieket.

A korai képek úgy készülhettek, hogy Szigeti Tamás akkor a Rádióújságnak fotózott, ahol a koncertek programját a koncertező művészek felvételeivel illusztrálták.

De hogyan született az „arcszembesítős” kiállítás ötlete?

„Kaptam meghívót egy fotókiállításra, ahol a megnyitón Jiri Stivin fuvolaművész működött közre. Ez még 2012-ben volt, s akkor szembe jutott, hogy én őt fotóztam 1979-ben egy jazzfesztiválon. Gondoltam, milyen jó lenne, ha most is fényképezhetném. Fölhívtam, s azt mondta, ha ezért elutazom Pozsonyba, akkor ő örömmel áll rendelkezésemre.  Lefotóztam a ’79-es fotó nagyításával a kezében. Ez adta az ötletet, hogy előkeressem a régi negatívjaimat.  Hát így. Ötvenhárom zeneművész kettős portréját készítettem el, s most itt, a Kolta Galériában láthatóak”.

A Kolta Galéria Kolta Magdolnáról (1958-2005), a Kecskeméti Fotómúzeum és a Mai Manó Galéria egyik alapítójáról, a tragikusan fiatalon elhunyt fotótörténészről kapta a nevét, s a Háló Közösségi és Kulturális Központban található (Budapest, V., Semmelweis u. 4.)

Nyitva 14-18 óráig. A kiállítás február közepéig látható.

CÍMKÉK: