Más Világ

|

Horváth M. Judit és Stalter György fotókiállítása a Főfotó Galériában

Az Art Market mindig az ősz kiemelt képzőművészeti eseménye. Idén a roma művészet volt a központi téma, a sok helyszínű – központ a Bálnában – kiállításokon. Az egyike ennek a Főfotó Baross utcai galériája, amely egy hangulatos kávézó nagytermében van. Most itt Horváth M. Judit és Stalter György művészházaspár Más Világ című kiállítását láthatjuk.

Más Világ kiállítás

A fotóművész házaspár évtizedek óta van a pályán,  több kiállítással és ­ gyönyörű fotóalbumokkal,  kötetekkel a tarsolyukban. Amit és ahogy látnak, láttatnak, az figyelemre méltó. Együtt és külön is óriási az életmű, és ennek  csak egyik, de nagyon jelentős része a cigányság életét bemutató fotósorozat.  Horváth M Judit 1990-1995-ig az Amaro Drom roma újság képszerkesztő-riportere, majd három évig a lap főszerkesztője volt. Férjével, Stalter Györggyel együtt végig fotózták a pesti gettósodó kerületeket és Magyarország legmeghatározóbb cigánytelepeit. Juditnak köszönhetően olyan helyszínekre is eljutottak, ahova más be nem tehette a lábát. Közelről készíthettek életképeket, fotózhattak arcokat, sorsokat. Dokumentumfelvételek ezek? Igen! Szociográfiai jelentések? Igen.  Művészi felvételek? Igen! A hitelesség mellett, általuk, így szeretettelin  a drámaiság  és  a szépség is örökítődött. A rongyokba burkolt gyerekek mosolygó tekintete gyémántként ragyog. Gyönyörű. Ahogy gyönyörű az idős házaspár mosolya, mert az igazi összetartozást, az egyek vagyunk tényét-érzését láttatják.

Más Világ kiállítás

A képek majd harminc évvel ezelőtt születtek. 1998-ban jelent meg belőlük a Más Világ közös album, amely itthon és a világban is nagy visszhangot keltett. Most ezekből a felvételekből láthatunk válogatást a Főfotó Baross utcai 10 szám alatt található Galériájában.

Ma, amikor azt tapasztaljuk, hogy nem veszik emberszámba, akinek nincs márkás órája, nem milliókba kerülő göncökbe öltözik, jó szembesülni ezekkel a képekkel. Nem sokat változott a világ – tapasztalhatjuk – , ha körbejárjuk akár Borsod romák lakta falvait. Itt, ezeken a képeken a nyomoron is átsugárzik az életöröm, a szeretet, a szépre, a jóra vágyás.

Más Világ. Horváth M. Judit és Stalter György kiállítása az Art Market keretében a Főfotó Baross utcai Galériájában. Megtekinthető november 3-ig.

CÍMKÉK: