Portrék Kertész Csaba gyűjteményéből

|

Mednyánszky Lászlótól Fe Lugossy Lacáig és Liszt Ferenctől Kurtág Györgyig

Portréfotó kiállítás a Fugában, Kertész Csaba gyűjteményéből

Ország Lili és Bálint Endre          A szerző reprodukciói

Most minden másképpen van. Ha nem is látogathatjuk a Fugát, de Kertész Csaba gyűjteményéből mégis láthatunk képeket a Facebookon.

Az idei fotófesztivál egyik programjaként a Fugában Kertész Csaba fotógyűjteményéből nyílt kiállítás. Nem akármilyen kollekció ez. Kiemelkedik a szerencsére egyre szaporodó fotógyűjtemények sorából.

Fényképeket egyre többen gyűjtenek, mert észrevették a benne rejlő művészi értékeket. Sokféle kollekció létezik, de ennek van egy különlegessége, nevezetesen, hogy nemcsak fotóilag remek képek ezek, hanem azok is kivételes emberek, akiket ezek a fotósok megörökítettek.

Fischer Annie és Kálmán Kata, 1934

Escher Károly képén Ferenczi Noémi, a háttérben gobelinje egy részletével, Kertész Csaba megörökítette, ahogy Wahorn Andrással sakkozik. Novotta Ferenc 1972-es felvételén Kepes György feleségével és fiával a Grand Hotel bejárata előtt. Tóth István felvételén Balázs János alkot műtermében, körülötte egymáshoz borogatott festett vásznak. Czóbel Béla műcsarnoki kiállításán lehajol az előtte lehajlóhoz, háttérben Major Tamás eltéveszthetetlen arcának részlete.  Kassák Lajos ül otthonában, foteljének karfáján ül a szigorú tekintetű Klára asszony, egyikük sem néz a kamerába. Ahogy a szomorú tekintetű Kondor Béla sem. Istenem, milyen fiatalon dobta el magától az életet! Martin Munkácsy képén Trauner Sándor, az Oscar-díjas látványtervező. A kép derűt sugall, mintha Trau mosolyogna, de ha jobbak megfigyeljük, akkor érzékelhetjük, hogy nem.

Ferenczy Noémi

Kodály és Emma asszony az otthonukban. Vankóné Dudás Juli ül sötét fejkendőben, sokszoknyában műbőr kanapén, kezében ecset, és festi varázslatos képének egyikét. Gink Károly képén Bartókné Pászory Ditta arcának megvilágítása, akárha németalföldiek festették volna. Molnár Edit képén Pablo Casals a fiatal Perényi Miklóssal, mindkettejük keze a csellón. Kotnyek Antal felvételén Tóth Aladár és felesége, Fischer Annie egy kerti padon egymáshoz bújva. Ország Lili és Bálint Endre ülnek egy színházi széksorban egymás mellett, elkülönülőn és mégis összetartozóan. Anna Margit – a cicáját Gizinek hívták, és csak marhamájat evett – festett szekrénye előtt a bábuját igazgatja.

Különös portrék ezek, mindegyiken ott a téma a művész, és a két dimenzióban egyénisége és alkotói világa is megjelenik. Beállított és mégsem megállított idő-képek ezek. Lessing termékeny pillanatnak nevezte, amikor az egyszeri látványban ott a múlt és a jövő.

Ország Lili

„A Műgyűjtés nem elsősorban pénz, hanem elhivatás és kultúra kérdése”, vallja  a gyűjtő, aki nem készült művésznek. A Kohóipari Főiskolán végzett, majd ipari kísérleteket végző céghez került, ahol nagyon sok műszaki fejlesztés kapcsolódott a nevéhez. Ezekért nemigen kapott elismerést, ezért, amikor már lehetett, kiváltotta az iparengedélyt. Eleinte használati tárgyakat, majd igényes bútorokat gyártott, s igényes boltot is nyitott a Róbert Károly körúton. Itt már kiállításokat is rendezett. Ez lett a HOME Galéria.  A kortársakkal kezdett, majd az egész huszadik század következett, az avantgárdot is beleértve, és még sok minden más. Nagyon gazdag a kollekció, s az utóbbi öt évben lakásgalériaként, otthonában értékesít modern és kortárs alkotásokat.

A Fugabeli kiállításon százhúsz kép látható. A képzőművészeti anyagban a legkorábbi fotón Aggházy Gyula festőművész pózol. A fotót az akkori kor egyik legjelentősebb fényképésze, Ellinger Ede készítette.  A Mednyánszky Lászlóról készült fénykép a 20. század elején készült, a művész szerényen üldögél egy alacsony ülésű fotelben.

Pablo Casals és Perényi Miklós, 1964 Fotó: Molnár Edit

A kiállított fotók többsége a második világháború után készült. A legjelentősebb fotókat Tóth István készítette, akinek 1980-ban, New Yorkban „Az évszázad fotóművésze” címet adományozták.

Anna Margit

A kiállított képeket – a felsorolás nem teljes – Ellinger Ede, Escher Károly, Vattay Elemér, Martsa Alajos, Makky György, Bojár Sándor, Féner Tamás, Molnár Edit, Koncz Zsuzsa, Tóth István, Rodolf Hervé és néhány ismeretlen készítette.

A megnyitót 2020. március 11-én Koltai Lajos operatőr tartotta, közreműködött szaxofonon Wahorn András.

Mednyánszky Lászlótól Fe Lugossy Lacáig és Liszt Ferenctől Kurtág Györgyig.

Portréfotó kiállítás a Fugában, Kertész Csaba gyűjteményéből.

CÍMKÉK: