Péter Rezső fotókiállítása

|

Török birkózók magyar edző keze alatt

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának Kisgalériájában

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Kisgalériájában mindig izgalmas kiállításokra számíthatunk. Nemrég volt a Keleti Éva íróportréit bemutató kiállítás, amelyen a huszadik század második felének legjelentősebb alkotóit láthattuk. Karinthy Ferencet létra tetején könyvet válogatva, Dutka Ákost hosszú pipával, fűben heverészve,  Kassák Lajost virág levelét simogatva, Tersánszky Józsi Jenőt táncot tanítva, Lengyel Józsefet kávézva, Vas Istvánt teázva, Örkény Istvánt mélázva, Illyés Gyulát és Németh Lászlót a fotográfia kedvéért, protokollárisan kezet rázva és Simon István édesanyját macskáival a sparhelt mellett hokedlin. Mintha mélyet szippantanánk a város bűzéből szabadulva a hegytetőn.

A legújabb kiállítást Péter Rezsőnek, a modern török birkózás megteremtőjének fotóiból állították össze. Péter Rezső (1891-1960) sportpályafutása kezdetén súlyemeléssel foglalkozott. 1912-ben tért át a birkózásra, amelyben sorra sikert aratott. Az első világháború után is folytatja pályáját, 1920-ban a Budapest-bajnokságon aranyérmet nyer, az országos bajnokságon és a bécsi világbajnokságon pedig ugyanebben az évben második lett. 1922-től hivatásos edző. 1923-ban nemcsak a Török Köztársaság alakult meg Kemal Atatürk vezetésével, de a török birkózószövetség is. Az olimpiára készülő török csapat edzőjének 1924-ben Péter Rezsőt hívják. A közös munka rövid időre megszakad, de 1927-től az lett a feladata, hogy az évszázados hagyományokkal rendelkező olajbirkózást megreformálja és modernizálja. A Péter Rezső keze alatt nevelkedő törtök birkózók az 1928-as nyári olimpián, majd 1931-től a balkáni atlétikai játékokon és más nemzetközi versenyeken egyre jobb eredményekkel szerepelnek.

Edzői munkája mellett két hobbija volt: az egyik az evezés, a másik a fényképezés. A Törökországban eltöltött kilenc év alatt szenvedélyesen fotózott, s nemcsak a modern török birkózás alapjait rögzítette képein, hanem az újjászülető országot is. Minden érdekelte, jó szemmel vette észre s örökítette meg az izgalmas fotótémákat, Ankara akkor még poros útjait, az évszázados házakat, a tevekaravánokat, a janicsárzenekart, Kemal Atatürköt evezés közben, s persze a birkózókat is. Tudósított az akkori világról, amelybe most bepillanthatunk.

A kiállítás kurátora Kincses Károly, rendezője a Türkinfo Alapítvány. Megtekinthető december 9-ig a FSZEK Központi Könyvtárának Kisgalériájában

CÍMKÉK: