Nézni, látni, láttatni

|

Eifert János fotóművész kiállítása a Győri Nemzeti Színházban

 A címadó képek a geometria szó szerinti és átvitt értelmű felmutatásai.

WP_20160620_20_32_03_Pro

A szerző felvételei

A táncot szeretők számára nagy öröm a győri Magyar Táncfesztivál, amelyet tizenkettedik alkalommal rendeztek meg. Magyar és külföldi, kortárs és klasszikus (balett és néptánc is) együttesek mutatták meg tudásukat. A tánc ünnepe ez, amit Eifert János fotóművész kiállításával is gazdagítottak. A megnyitón Lőrinc Katalin táncművész, egyetemi tanár lépett fel különleges, a fotókat is bemutató koreográfiájával.

Az, hogy Eifert János többet és mást tud a képről, már az 1968-as Marcel Marceau pantomimművészt ábrázoló képén, nemzetközi megmérettetésben is érzékeltette. A táncost és a mozgását, az érzelmet, a ritmust, a hevületet két dimenzióban is szívközelbe hozva.

WP_20160620_18_45_45_Pro

Ezen a kiállításon öt évtized képeiből válogatott. A címadó képek a geometria szó szerinti és átvitt értelmű felmutatásai. Annál csodálatosabb törvényszerűség, mint a táncos teste – az emberi test, amikor a térbe rajzol – nem létezik. Háromszögek és körök találkozása, az idomok, az emberi – túlnyomó részt női – testek, a lágyan omló, szálló kelmék ívelése szenvedélyről átitatott és túllendít a két dimenzión. Árnyékhatások, takarások, tükrözés révén a tér és a forma kinyílik.

Fotográfusként is a mozgás foglalkoztatta mindig. S itt sorakozik a válogatás a Szerelmem, a tánc és a hármas képek sorozatokból.  Ez a kiállítás erre a térre készült és valójában olyan, mint egy színházi előadás, egy költői est. Eifert János ars poeticája. „Számomra játék a fotográfia. Nagyon komoly játék. Jelenti a világ megismerésének lehetőségét, találkozásokat, új feladatokat, és azt a szabadságot, hogy gondolataimat saját képi nyelvemen közölhessem. Nézni, látni, láttatni. Ez a képíró (fotográfus) feladata, miközben egyensúlyozik a képzelet és a valóság határán”.

WP_20160620_20_31_28_Pro

Eifert János fotóművész Geometria című kiállítása

Győri Nemzeti Színház, Csillárterem

CÍMKÉK: