Magunkra vesszük

|

Fotókiállítás L. Ritók Nóra képeiből

Ki L. Ritók Nóra? Több mint hatvan egyéni kiállítás itthon és sok-sok külföldön gyönyörű rajzaiból, de ő az, aki olyan világot szeretne, amelyben minden gyermek egyforma esélyt kap ahhoz, hogy azzá váljon, ami lehetne, és megalapította az Igazgyöngy Alapítványt, vezeti, valamint ő az Igazgyöngy Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója. Küzd a gyerekszegénység, mélyszegénység ellen, dolgozik az esélyteremtésért és integrációért. Aktív művész, folyamatosan publikál (könyveket is illusztrál, pl. Arany János rege a csodaszarvasról) és tanít. Berettyóújfalun és környékén, az ország érdesebb részén szervez iskolát és közösséget s nemcsak a gyerekeknek, de szüleiknek is, és fáradhatatlanul dolgozik az érdemesebb életért.

A finom, érzékeny vonalak és kontúrok – házfalak és fák növényi ornamentika, ezek a témái  – , a pasztell színek által, L. Ritók Nóra grafikái azonnal azonosíthatók. Nem véletlenül népszerűek alkotásai.

Most különös formában találkozhatunk a művekkel. A helyszín nem különös, mert sok vendéglátóhelyiség  ad helyt művészeti alkotások bemutatásának.  A képhordozók a rendkívüliek.  Hegedüs Gyöngyvért megihlette L. Ritók Nóra egy romos házat ábrázoló grafikája és megnyert tizenöt – művész, pszichológus, fotográfus, ügyvéd, régész – nőt és  jaguával a testükre festette ezeket az alkotásokat. (A jagua por növényi alapú testfesték. A jagua fa (genipa americana) éretlen gyümölcsének levéből készült por, amelyből eukaliptusz olaj és víz hozzáadásával jagua gél készíthető. A jagua a bőrt indigókék vagy fekete árnyalatúra színezi. Ezt a színt a festés 8-24 óra után éri el. A jaguaminta időtartama 10-14 nap. Utókezelés nem szükséges. Wikipédia).

A gyönyörű grafikákat viselő modellekről  Pilcz Edina gyönyörű fotókat készített. és ebből rendezték a kiállítást, amely most a Kahwa Caféban (Belgrád rakpart 19) látható.

„Nem pénzt gyűjtünk az Igazgyöngy Alapítványnak, hanem empátiát a szegénységben, mélyszegénységben élő embereknek. Hiszek a közösségek erejében. Ami egyedül nem megy, nem bírható, az együtt könnyebb, megváltoztatható. Mi nők most összekapcsolódunk, hogy erőnkkel, hitünkkel felhívjuk a figyelmet Magyarország másik arcára”. Szakács Beáta, a fotók egyik modellje.

Ez a Magunkra vesszük. Remélem, több helyen lesz látható majd ez a fotókiállítás, amely épp a drasztikus önellentmodás  – gyönyörű, elegáns nők, gyönyörű képek  és a mélyszegénység – miatt elgondolkodtatók, mégis, hogy is van ez?

CÍMKÉK: