Hosszú úton – Szék, 1967-2022

|

Korniss Péter kiállítása a Várfok Galériában

Megejtő életképek, portrék, amelyeken nyomokban még ott a múlt, és rabul ejt a tekintetek tisztasága, amit nem homályosított el a globalizáció. Ez talán a fotótörténet leghosszabb fotóprojektje.

Korniss Péter: Koszorús lányok és fiúk a nagyapával, 2022

Valami titok lehet, mert Szék megunhatatlan, és ezeken a képeken nem veszít varázsából.  Korniss Péter, a már akkor sok műfajú fotóriporter a néptánc-fotóival került kapcsolatba a koreográfus-néptáncos Novák Ferenccel, akivel 1967-ben Székre látogatott. Abba a Kolozsvártól 64 kilométerre fekvő, elszigetelt kis faluba, amely  a főleg románok lakta Mezőségben az akkori nemzetiségi politika jóvoltából elszakadt a modernizációtól. Itt találkozott azzal a hagyományos paraszti kultúrával, emberekkel, életmóddal, szokásokkal, amelyektől – szerencsénkre – azóta sem tud elszakadni.  Az ottani közösségmegtartó kultúra középpontjában álló tánc és zene mintájára indult el 1972-ben a magyarországi táncházmozgalom. Korniss pedig figyelemmel kíséri a változásokat, ötvenöt év óta vissza-visszajár. Ez talán a fotótörténet leghosszabb fotóprojektje.

A Várfok Galéria kiállításán láthatjuk az első táncházban és a fonóban a még gyertyafénynél készült képeket, s azt is, ami azóta változott: a szalmasapkás tehenészt a modern fejőgéppel, a legújabb divat szerint öltözött koszorúslányokat és az ünnepi lajbiban mosolygó örömapát, a mindkét vállát szabadon hagyó, modern esküvői ruhában álló menyasszonyt a jómódjáról árulkodó, mennyezetig tornyosuló kivarrott párnák, a stafírungja  előtt. S a táncos házban ma már nem gyertya, hanem villany világít, a piaci árus pedig még hagyományos viseletben, de maszkban látható, mert ugye, a covid.

Megejtő életképek, portrék ezek, amelyeken nyomokban még ott a múlt, és rabul ejt a tekintetek tisztasága, amit nem homályosított el a globalizáció. Az a szeretet, amivel Korniss a képeit alkotja, átjön, és minden szemlélőt a bűvkörébe von.

A kiállítási anyag különlegessége, hogy ez az első, kizárólag színes fotókból álló kiállítás, s a legtöbb kép az elmúlt két évben készült. A biztos ízlésű Szalóky Károly galériája, a Várfok Galéria ezzel a kiállítással Boldizsár Mari, Korniss 2021-ben elhunyt, széki keresztlánya édesanyja emléke előtt tiszteleg.

Korniss Péter: Hosszú úton – Szék, 1967-2022 – Várfok Galéria

Megtekinthető május 13-ig 

CÍMKÉK: