Kék szemmel

|

Gaál Zoltán fotókiállítása a Kolta Galériában

A japánok eleinte azt hitték, minden európainak kék a szeme.

Bozóky Dezső sorhajóorvos a XX. század elején járt több ízben a Távol-Keleten. Fényképezett Kínában, Koreában, Japánban és Törökországban. S bár nem volt képzett fotográfus, szeretett fényképezni, és amikor nem sikerültek a képei, akkor képeslapokat vett.

Felvetődött a gondolat: vajon mit látna ma Bozóky Dezső Japánban. Háromszáznál több üveg negatív maradt a fotós hagyatékában csak Japánról. A képeslapokat leszámítva, nehezen lehetett azonosítani a helyszíneket. Felismerhető volt Nikkó, Nara, Nagaszaki, Kiotó, Tokió. Ezeket a helyszíneket kerestem fel.

A fényképezésem stílusát egyszerre kellett igazítani a lemezes fényképezőgép látásmódjához és a digitális technika adta lehetőségekhez, ehhez hozzáadva saját képalkotói elképzeléseimet.

A japán fametszetek leegyszerűsített ábrázolásmódját követve, tiszta, átlátható kompozíciókra törekedtem.

A fényképezésem során a buddhista világszemlélet világot felépítő elemeinek mindennapi megjelenési formáját próbáltam meglátni és megörökíteni.

A képeim nem elsősorban tudósítani akarnak, hanem hangulati, érzelmi elemekkel átszőtt, az általam megismert Japánt mutatják meg.

Gaál Zoltán

A kiállítás 2020. január 17-ig látogatható a Kolta Galériában (Budapest, V., Semmelveis utca 4. )

CÍMKÉK: