Duett

|

Féner Tamás és Haris László bibliaképei a 2B Galériában

A fotográfia nagy öregjei.

Az előbbi jócskán túl a nyolcvanon, az utóbbi jövőre lesz nyolcvan, de mindketten tele alkotókedvvel, kíváncsisággal. Egyikük sem tagadta soha markáns világnézetét, meggyőződését. Féner Tamás nemcsak könyvekből és kiállításokból, de több egyetemi katedráról is hirdette tudását, tehetségét.  Fotoriporterként és szerkesztőként bátran vállalta az élet érdes oldalának bemutatását is.

Haris László Balogh Rudolf-díjas fotóművész, érdemes művész, a Magyar Művészeti Akadémia akadémikusa, aki egész pályafutása alatt, kísérletező kedvvel munkásságában inkább annak művészeti vonatkozását hangsúlyozta.

Nagyon is kétféle világ az övék. Mégis, nemcsak a fotó, hanem a kölcsönös tisztelet is összekapcsolja őket. Nem először szerepelnek közös tárlaton. Az Artfotó Galéria 56-os tárlatán már szerepeltek közösen, mert mindkettőjüknek voltak a témát ábrázoló képei.

Fábián Zoltán, a 2B Galéria kurátora kereste meg őket, a két bibliai témát is fényképezőt, hogy állítsanak ki közösen. A felkérést mindketten örömmel vállalták.

Féner Tamásnak 1984-ben jelent meg az „…és beszéld el fiadnak…” című kötete, ami a pesti zsidó életet mutatta be. Azóta is több kötet és kiállítási anyag készült ebben a témában. Az itt látható képeit a harminc képes nagy kiállítás képeiből válogatták.

Haris László felvételei a Reformáció ötszáz éves évfordulója alkalmából készültek, amikor a Mai Manó Ház felkért néhány fotográfust képek és kiállítás készítésére.

Többnyire betűket ábrázoló képek a falon. Ritmusuk, mívességük múltat idéznek úgy, hogy a jelennek szólnak. A két világ az ezredéves különbségek ellenére is összecseng.

CÍMKÉK: