Magyar filmsiker Velencében

|

A Magyarázat mindenre a „Legjobb film” a Velencei Filmfesztiválon

A Magyarázat mindenre című magyar film nyerte Velencében az Orizzonti (Horizontok) szekcióban a „Legjobb film” díját. A díjat a rendező, Reisz Gábor vette át a fesztivál záróceremóniáján a Lidón. Beszéde végén egy mondatban magyarul köszönte meg stábjának a munkát, és hozzátette: a magyar közönség október 5-től láthatja a filmet a mozikban, és szeretné, ha „elkezdenénk beszélgetni, amíg van kivel”.

A Magyarázat mindenre velencei fogadtatása egyöntetűen pozitív volt: a Screen Daily „mesteri, kifinomult és meglepően pártatlan”, a Cineuropa pedig „briliáns, lenyűgöző és intelligens” alkotásnak nevezte.

A filmet tegnapelőtt telt házzal vetítették a miskolci Cinefesten, a vetítés után Reisz Gábor azt mondta, hogy „minden magyar embernek ajánlja ezt a mozit”. Szeptember 22-től megkezdődnek a hazai premier előtti vetítések és közönségtalálkozók, moziforgalmazásban pedig október 5-től látható.

A főbb szerepekben Adonyi-Walsh Gáspár, Znamenák István, Rusznák András, Hatházi Rebeka, Sodró Eliza, Kizlinger Lilla és Urbanovits Krisztina láthatók. A film rendezője és forgatókönyvírója Reisz Gábor, a társforgatókönyvíró Schulze Éva. A producer Berkes Júlia, a koproducer Prikler Mátyás, az executive producerek pedig Petrányi Viktória, Gyárfás Eszter és Sós Judit. Az operatőr Becsey Kristóf, a vágó Gorácz Vanda és Reisz Gábor. A film a Proton Cinema és az MPhilms gyártásában készült az AVF – Szlovák Audiovizuális Alap támogatásával.


Reisz Gábor (VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan, Rossz versek) harmadik nagyjátékfilmjének világpremierjére a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál hivatalos válogatásában, az „Orizzonti” (Horizontok) elnevezésű szekcióban kerül sor. Az Orizzonti válogatásában rendszerint olyan filmek kapnak helyet, amelyek esztétikájukban és kifejezésmódjukban a legújabb trendeket képviselik.

A 80. Velencei Filmfesztivál fődíját Yorgos Lanthimos Szegény párák című filmje nyerte, Matteo Garrone kapta a legjobb rendező díját a Me Captain című drámáért, a legjobb színésznő Cailee Spaeny, a legjobb színész pedig Peter Sarsgaard lett a fesztiválon.

A nyertesek teljes listája a fesztivál hivatalos weboldalán található.

Magyarázat mindenre a Magyar filmadatbázison

CÍMKÉK: