Életműdíjak a Magyar Mozgókép Fesztiválon

|

Bereményi Géza, Mécs Károly, Moór Marianna és Tordai Teri

Az életműdíjakat június 25-én, Balatonfüreden, a Magyar Mozgókép Fesztivál keretei közt adják át, kiegészítve a fesztivált néhány filmklasszikus vetítésével a díjazottak életművéből. De vetítésekkel emlékezik meg a fesztivál a közelmúltban elhunyt Törőcsik Mariról és Jankovics Marcellről, valamint az idén 100 éve született Jancsó Miklósról is.

A június 23-26. között Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban esedékes fesztivál megemlékezik a nemrég elhunyt Törőcsik Mariról és Jankovics Marcellről, valamint az idén 100 éve született Jancsó Miklósról. Így a legfrissebb hazai filmtermés mellett olyan klasszikusokat is műsorra tűznek, mint a Veszprémben forgatott Fényes szelek, az idén 50 éves Szinbád, és az Európai filmdíjas Eldorádó.

Bereményi Géza, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-, József Attila- és Balázs Béla-díjas magyar író, dalszöveg- és forgatókönyvíró, filmrendező 1946-ban született Budapesten. Többek közt számtalan Cseh Tamás-dal szövegírója, az Eldorádó, A tanítványok és a Hídember rendezője, a Megáll az idő forgatókönyvírója.

Moór Marianna Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, 1943-ban született Budapesten. 1957-ben debütált A tettes ismeretlen című filmben. 1965-ben végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát. Olyan alkotásokban tűnt fel, mint a Szent Péter esernyője, a Két emelet boldogság, a Mit csinált felséged 3-tól 5-ig?, A beszélő köntös, A Pendragon legenda és az Az ötödik pecsét.

Pendragon legenda – Moór Marianna és Darvas Iván

Mécs Károly a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, rendező, érdemes és kiváló művész 1936-ban született Budapesten. 1961-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Olyan filmekben játszott, mint A kőszívű ember fiai, A Noszty fiú esete Tóth Marival, a Két emelet boldogság vagy a 141 perc a befejezetlen mondatból, de ő kölcsönözte Edlington hangját is a Macskafogóban.

Tordai Teri Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész 1941-ben született Debrecenben. Már főiskolásként játszott Keleti Márton Esős vasárnap (1962) című filmjében. Később olyan alkotásokban szerepelt, mint a Jó estét nyár, jó estét szerelem, a Mit csinált felséged 3-tól 5-ig?, az Egy magyar nábob, A Pendragon legenda, a Mephisto, vagy A vörös grófnő.

A Magyar Mozgókép Fesztivál az életműdíjasok és a nemrégiben elhunyt Jankovics Marcell előtt tisztelegve kilenc filmet tűz műsorra, újabb klasszikusokkal egészítve ki az eddig bejelentett programot.

Június 24-én 13 órakor a veszprémi Agórában vetítik A Noszty fiú esete Tóth Marival című klasszikust Mécs Károllyal a főszerepben. Ezt a filmet 15 órakor követi Tordai Teri főszereplésével A Pendragon legenda vetítése. Június 25-én 11-kor Bereményi Géza ikonikus Eldorádó című filmje kerül műsorra a füredi Balaton moziban. Ugyanott, június 25-én 16.30-kor Gaál István Sodrásban című klasszikusa kerül ismét nagyvászonra Moór Mariannával a főszerepben.

Mécs Károly, mint Noszty Feri: A Noszty fiú esete Tóth Marival

Csütörtök este 21 órakor a veszprémi Várban In memoriam Jankovics címmel animációs összeállítással készülnek a szervezők, benne a legendás János vitézzel. Az 50 éves Szindbád június 26-án 14 órakor lesz az Agórában, aznap 20 órakor a Balaton moziban Maár Gyula Déryné, hol van? filmjével emlékeznek Törőcsik Marira, Jancsó Miklós Fényes szelek című alkotása pedig június 25-én 15 órakor pereg majd Hangvillában.

Jankovics Marcell – János Vitéz

A fesztivál részletes programja a rendezvény weboldalán és Facebook oldalán érhető el.

CÍMKÉK: