Zubin Mehta ismét a Müpában

|

Zene, lélek és emberség – augusztus 15-én

A klasszikus zene indiai származású világpolgára nem először jár hazánkban, ezúttal ismét a firenzei Maggio Musicale fesztivál zenekarával érkezik, hogy augusztus 15-én megnyissa a Müpa 2021/22-es szezonját. Kivételesen hosszú és termékeny pályafutása során a legnevesebb zenekarokat vezette, és számos, szinte emberfeletti teljesítményt igénylő koncertsorozaton nyújtotta a maximumot a közönségnek.

Zubin Mehta- Maggio Musicale Fiorentino
Fotó: Michele Monasta

Zubin Mehta olyan alakja a klasszikus zenei életnek, akit azok is ismernek, akik kevéssé kötődnek a hangversenytermek lebilincselő világához, hiszen szakmai érdemei mellett a maestro a társadalmi szerepvállalásairól is széles körben ismert. Különösen nagy öröm, hogy több szálon is szorosan kötődik hazánkhoz, és talán éppen ezért minden alkalommal boldogan látogat Magyarországra.

Zubin Mehta

ZubinMehta mindössze 25 éves volt, amikor először vezényelte az Izraeli Filharmonikus Zenekart. Sok évtizednyi gyümölcsöző együttműködésük után 2019-ben vonult vissza. De a maestro több más, világszínvonalú zenekarral is hosszú évekig dolgozott együtt, a montreali és a Los Angeles-i szimfonikusok vezető karmestere volt, zeneigazgató posztot töltött be a New York-i Filharmonikusoknál míg az Orchestra del Maggio Musicale Fiorentinót 1985 és 2017 között erősítette vezető dirigensként.

A legendás együttes és a nagyformátumú művész először 2005-ben adott közös hangversenyt a Müpában, amelynek elsöprő sikerét 2011-ben megismételték. Augusztusi koncertjükön Beethoven VI. (F-dúr, „Pastorale”) szimfóniáját és Brahms: I. (d-moll) zongoraversenyét hallhatja a közönség, a szólista pedig Rudolf Buchbinder lesz, akit a klasszikus-romantikus repertoár legautentikusabb előadói között tartanak számon.

Rudolf Buchbinder

  1. augusztus 15. vasárnap, 19.30 – 22.00

További információ: https://bit.ly/ZubinMehta_Mupa
Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/4032019143547287/
A Müpa Blog Zubin Mehtáról szóló cikke: https://mupa.blog.hu/2021/07/13/zubin_mehta_mupa

CÍMKÉK: