Az úrhatnám polgár az Eiffel Műhelyházban

|

Ónodi Eszter, Mészáros Máté, Kaszás Gergő és Péterfy Bori főszereplésével

Sztárszereposztásban, és fiatal énekesek, kórus és balettművészek közreműködésével, Tarnóczi Jakab rendező és Varga Zsófia dramaturg átdolgozásában mutatja be Molière komédiáját a Magyar Állami Operaház. Az előadást bemutatója június 12-én 19:00 órától az Eiffel Műhelyházban és az Opera Otthonra fizetős szolgáltatásában is megtekinthető lesz.

Ónodi Eszter és Mészáros Máté                   Fotó: Rákossy Péter

Molière és Lully 1670-ben mutatták be Az úrhatnám polgár című ötfelvonásos balettkomédiájukat XIV. Lajos királyi Loire menti rezidenciáján, a chambord-i kastélyban. Az uralkodó udvarát szórakoztató, zenével, énekkel és tánccal kísért több órás összművészeti produkció jött létre, amiben Jourdain úr figuráján keresztül a drámaíró és egyben főszereplő Molière egyszerre űzött gúnyt az úri körökbe vágyakozó, jómódú, ám műveletlen párizsi polgárból, és az őt lenéző, hiú arisztokráciából.

Molière máig népszerű alkotása napjaink repertoárszínházi keretei és a megváltozott társadalmi viszonyai között eredeti formájában nehezen előadható, zenés színház lévén ugyanakkor az Opera a francia múzsának szentelt évadában arra tesz kísérletet, hogy a korszakalkotó drámaíró műve mellé visszaemelje Lully zenéjét, annak énekes számaival és balettbetéteivel együtt.

Mészáros Máté és Péterfy Bori                   Fotó: Rákossy Péter

Tarnóczi Jakab kapta a feladatot, hogy a mai közönség számára is értelmezhető közegbe ültesse át Az úrhatnám polgárt. Varga Zsófia dramaturggal közös átdolgozásukban Jourdain úr, a sikeres élelmiszeripari vállalkozó megvásárolja az Eiffel Műhelyházat annak minden dolgozójával együtt, és családjával beköltözik az épületbe. A nagyvonalú mecénás a komolyzene legnagyobb híveként és rajongójaként, a művészeket pártfogójaként igyekszik feltűntetni magát, hogy belopja magát Péterfy grófnő szívébe. Miközben családja megvetéssel vagy közönnyel fogadja az alakoskodást, új barátja, Friedenthal gróf személyében komolyabb veszély is leselkedik rá, mint hogy nevetségessé teszi magát művészei hóbortja révén.

A dalszínházi szakmákat is bemutató, élő videóvetítésekkel kísért produkció prózai szerepeire valódi sztárgárda állt össze. Mészáros Máté, Ónodi Eszter, Ladányi Júlia, Kaszás Gergő, Friedenthal Zoltán és Péterfy Bori alakítják a főbb szerepeket, míg mellettük az operaénekesek legfiatalabb generációjának képviselői mutatkoznak be. A Kálmán Eszter látványtervező által kialakított térben fellépnek a Magyar Nemzeti Balett művészei is (koreográfus: Sarkissova Karina), az Opera Zenekar és Énekkart Thomas Kornél vezényli.

Fotó: Rákossy Péter

Az Eiffel Műhelyházban az idei évadban mindössze egy alkalommal, 2021. június 12-én 19:00 órától látható produkciót a közönség csak érvényes Védettségi Igazolvánnyal látogathatja, az előadás azonban az Opera Otthonra fizetős internetes szolgáltatásában, élő közvetítés formájában is megtekinthető. Az úrhatnám polgár ugyancsak szerepel az Opera 2021/22-es Újranyitó Évadának kínálatában.

CÍMKÉK: