Szöktetés a szerájból

|

3D animációval  az OPERA Eiffel Műhelyházában

Vecsei H. Miklós rendezésében és Varró Dániel új fordításában, a Kiégő Izzók videóanimációival kísérve mutatja be az OPERA 2022. április 29-én Mozart népszerű daljátékát. A tavalyi online premiert követően először valós színházi közegben látható előadás főszerepeit Miklósa Erika, Balczó Péter, Palerdi András, Rácz Rita, Szerekován János és Wunderlich József alakítja, az OPERA együtteseit Rajna Martin dirigálja.

Fotó: Berecz Valter

„Szabadság, szerelem” e kettőért száll síkra az ifjú Belmonte, mikor azzal a céllal keresi fel Szelim basa birtokát, hogy erővel vagy fondorlattal, de megmentse fogva tartott menyasszonyát, Konstanzét. Tervének legnagyobb gátja Szelim basa erőszakos beosztottja, Ozmin, ám Belmonte segítségére vannak barátai, a fogságon Konstanzéval osztozó Blonde és Pedrillo, akik közül a fiatal lány iránt Osmin is gyengéd érzelmeket táplál. Mozart mindössze 26 évesen komponált, 1782-ben Bécsben bemutatott daljátéka, noha sorrendben tizennegyedik színpadi műve, számos elismert kortárs és zenetörténész szerint is első olyan „nagy” operája, amiben kiteljesedett tehetsége, és ezzel megalapozta rangját és tekintélyét a császárvárosban.

Az OPERA a Szöktetés a szerájból legújabb bemutatóját a Singspiel vegyes prózai-zenei stílusából adódóan a sokoldalú fiatal színművész, Vecsei H. Miklós gondjaira bízta, aki maga írta az előadás köztes párbeszédeit. A produkció animált vetítésekkel kísért, modern látványvilágát a Kiégő Izzók csapata készítette, míg a jelmezek Vecsei Kinga Réka munkái. Az előadáshoz Varró Dániel készített friss fordítást, akinek A varázsfuvola 2014-es zeneakadémiai produkciója után ez a második Mozart-daljátéka.

Fotó: Kummer János

A Szöktetés a szerájból főszerepeiben az Opera tapasztalt énekesei, Miklósa Erika (Konstanze), Balczó Péter (Belmonte), Palerdi András (Ozmin), Rácz Rita (Blonde) és Szerekován János (Pedrillo) hallhatók, míg a darab egyetlen prózai szerepét, Szelim basát a zenés színpadi produkciókban ugyancsak járatos Wunderlich József alakítja. A Magyar Állami Operaház Zenekarát és Énekkarát (karigazgató: Csiki Gábor) Rajna Martin vezényli. A Junior Príma-díjas fiatal karmester ez alkalommal dirigál először teljes operaprodukciót az OPERÁ-ban.

CÍMKÉK: