Rost Andrea főszereplésével folytatódik az OperaSzerda

|

PillangókisasszonyEiffel Műhelyház

2021. február 24-én az operairodalom egyik legtragikusabb szerelmi története, Giacomo Puccini Pillangókisasszony című operájának legszebb részletei hangzanak el az Eiffel Műhelyház Hevesi Sándor háziszínpadán.

Fotók: Rákossy Péter

Kelet és Nyugat találkozása Puccini gyönyörű operájában. Egy 15 éves gésa amerikai vőlegényéért feladja vallását, kultúráját, vállalva, hogy rokonai ezért kitagadják. A vőlegény számára azonban csak kaland az egzotikus szerető, játék a japán esküvő. „Azt mondják: idegen országban, ha pillangót fog a férfi, tűre szúrja és táblára tűzi.” Pillangókisasszonyból a szemünk előtt válik asszony, akit csak kitartó szerelme és gyermeke tart életben.

Cso-Cso-szan és Pinkerton története a szerelmi tragédiák sorából is kiemelkedik. Az „ideiglenes házasságot” valódi érzelmi és törvényes kötésnek gondoló Pillangókisasszony történetében a remény utolsó morzsájának elvesztése után már csak a halál lehet a kiút. A librettót ihlető műről azt mondták, hogy „ha nem egzotikus helyszínen, tőlünk távol játszódna a dráma, elviselhetetlen volna ez a fájdalom.” Az operarajongóknak Puccini csodálatos zenéje emeli katartikus magasságokba a tragédiát.

A mű koncertszerű keresztmetszetében a címszerepet Rost Andrea alakítja, partnerei: Ulbrich Andrea (Szuzuki), Boncsér Gergely (Pinkerton), Fokanov Anatolij (Sharpless) és Megyesi Zoltán (Goro). Zongorán közreműködik: Szennai Kálmán, az est művészeti vezetője: Kovács Mária Anna, műsorvezető: Mona Dániel.

CÍMKÉK: