„Röpopera”

|

„Röpopera”- és kamarabalett-pályázatot hirdet az Opera

Operajelenet és rövid koreográfia létrehozására írt ki pályázatot fiatal alkotóknak a Magyar Állami Operaház. A nyertes produkciókat az intézmény az évad második felében, a Kortárs Opera Showcase és a TáncTrend 2022 programjai keretében mutatja be.

Fotó: Berecz Valter

A Magyar Állami Operaház új „Röpopera”-pályázata operajelenet komponálására hívja fel azokat a 40 év alatti, az opera műfaja iránt elkötelezett zeneszerzőket, akik komponáltak már valamilyen vokális művet (színpadi mű, dal, kórusmű). Amennyiben a pályázó az Opera által felkínált négy témából választ, az intézmény segítséget nyújt a jelenet librettójához. A pályázathoz minimum 10 perces jelenet megkomponálása szükséges, amelyet az Opera zongorakivonat formájában vár a darab részletes tartalmi ismertetésével. Az Opera az alábbi témákat javasolja megzenésítésre:

– Karinthy: A nagy drámaíró (vígjáték)

Mindjárt Világos (dráma Illyés Gyula Fáklyaláng című műve alapján)

– Rejtő: A detektív, a cowboy és a légió (novella)

Koronamonológ (jelenet Kottanner Jánosné visszaemlékezései alapján)

A pályázatokat 2022. február 15-ig várják a ropopera@opera.hu e-mail-címre. A beérkezett pályázatokról az Opera bírálóbizottsága dönt, a nyertes alkotást az intézmény a 2022. április 3-án az Eiffel Műhelyházban esedékes KOSH – Kortárs Opera Showcase elnevezésű programján, zongorakísérettel, zeneakadémiai hallgatók előadásában mutatja be. Az ott legjobbnak ítélt mű végigkomponálására az Opera szerződést ajánl fel a szerzőnek, és következő évadában tévéfelvételes stúdió-előadásra tűzi ki.

A „Röpopera”-pályázathoz hasonlóan keresi a Magyar Állami Operaház azokat az alkotókat, akik a Magyar Nemzeti Balett számára a klasszikus-neoklasszikus stílus jegyei szerint, azok eszközeivel ambicionálják akár egész estés sztoribalettek létrehozását. Az Opera olyan 45 év alatti, a műfaj iránt elkötelezett koreográfusok jelentkezését várja, akik már készítettek színpadi táncprodukciót.

A kamarabalett-pályázat négy különböző történetet kínál fel, amelyből a tetszés szerint választott műrészlet balettszüzséjét a pályázónak kell felvázolnia, és az adott, legfeljebb 20 perces jelenetet megkoreografálnia klasszikus balett-technikára építve. A felkínált négy téma / zenemű:

– R. Strauss: Macbeth

– Mozart: Les petits riens (Kis semmiségek)

– Stravinsky: Pulcinella

– Liszt: Orpheusz

Jelentkezni szakmai életrajzzal, bemutatkozó levéllel és a választott zene, ill. koncepció / szüzsé megjelölésével 2021. december 31-ig lehet a kamarabalett@opera.hu e-mail-címen. A megvalósulás és elbírálás háromkörös fordulója után a legjobb produkciók a Magyar Nemzeti Balett 2022. június 20-án, az Eiffel Műhelyházban esedékes TáncTrend 2022 elnevezésű programján mutatkozhatnak be.

A részletes pályázati kiírásról bővebb felvilágosítás a megadott e-mail-címeken és az Opera holnapján érhető el.

CÍMKÉK: