Orgonabemutató a Zeneakadémián

|

Az eredeti hangszer

Száztizenkét éve, 1907. május 15-én szólalt meg először a Nagyterem koncertorgonája, amely most visszakapta régi hangzását, az újjáépítést követően az eredeti hangszer került vissza a helyére.

Fotó: Benkő Sándor

Mi az a regiszter és a manuál? Hogyan hozza működésbe a sípokat a billentyűzet? Milyen hangja van a legkisebb sípnak és mekkorát szól a legnagyobb? Ilyen és hasonló kérdésekre kaphatnak választ a Zeneakadémia orgonáját bemutató 45 perces előadáson Szabó Balázs orgonaművésztől, aki a hangszer rekonstrukciójának egyik szakmai vezetője volt. Száztizenkét éve, 1907. május 15-én szólalt meg először a Nagyterem koncertorgonája, amely most visszakapta régi hangzását, az újjáépítést követően az eredeti hangszer került vissza a helyére. A bemutatón szó lesz a régi orgonasípok kalandos sorsáról és a játszóasztal bravúros rekonstrukciójáról, de arról is, hogy épült be a legújabb technika is a vezérlésbe. Természetesen hallani is lehet majd a „hangszerek királynőjét”, Szabó Balázs avatott játékával.

Régi fényében

Aki az orgona mellett a Zeneakadémia épületét is szeretné megismerni, lehetőség van az orgona bemutatót megelőzően 10 órakor épületlátogatáson is részt venni. A csoportok létszáma korlátozott, ezért érdemes időben jegyet váltani. Az orgonabemutatót megelőző épületlátogató túrára szóló jeggyel rendelkezők, 1500 Ft-os jegyáron válthatnak jegyet az orgonabemutatóra.

Zeneakadémia, Nagyterem

2019. október 12. 11.00-11.45

/Forrás: Zeneakadémia/

CÍMKÉK: