Úgy fütyülj, hogy mindenki hallja

|

 NEKEM A KATLAN: Kiscsillag

A 10. Ördögkatlan Fesztiválon a színházi, irodalmi és komolyzenei koncerteken túl helyet kaptak azok a hazai underground és mainstream együttesek is, kiknek zenéjére minden éjjel megőrülhettek egy kicsit az öt napra Baranyát elfoglaló fesztiválbevándorlók.

A fellépők, akár a Kiscsillag Semmi konferencia című új albumán megénekelt dj-k, percenként cserélnek, hogy mindenki hallja a kedvenc ritmusát. A katlan azért is különleges, mert a legtöbb fellépő olyan, évről évre visszajáró banda, akit érzelmi szálak is fűznek a fesztiválhoz. Az itt adott koncertek nem hasonlíthatóak össze az év 364 napján adott bármelyik másikkal.  Ezt az is alátámasztja, hogy az előadók így válaszoltak a szervezők azon kérdésére, hogy nekik mit jelent a katlan?

Kiss Tibi, (Quimby): NEKEM A KATLAN egy kulturális játszótér.

Beck Zoli, (30Y): NEKEM A KATLAN az a fesztivál, ahol Kacat kutyámmal együtt mehetek koncertekre.

Beck Zaza, (30Y): NEKEM A KATLANban van egy másik családom.

Sárközy Papa, (30Y): NEKEM A KATLAN gimnáziumi éveim nyári kalandjait idézi.

Varga Ádám, (30Y): Kinek a pap – NEKEM A KATLAN.

Szabó Benedek (Szabó Benedek és a Galaxisok) : NEKEM A KATLAN egy focipálya éjszaka, egy felfújható krokodil, a dobosunk alsógatyában és laticelben, de főleg az első alkalom, hogy úgy éreztem, Pesten kívül is kíváncsiak ránk az emberek.

Jordán Adél: NEKEM A KATLAN a Riviéra!

Péterfy Bori, (Péterfy Bori és a Love Band) : NEKEM A KATLAN mindig ördögien jó közönséget és koncerteket jelent.”

Az előbbi felsorolásban végül, de semmiképp sem utolsó sorban említett Péterfy Bori és a Love Band, augusztus 2-án éjjel 23:00-tól a  nagyharsányi focipályán örvendeztette meg a nagyérdeműt. Az együttes, akár a fesztivál is, idén ünnepli 10. születésnapját. Így a szerda esti buli egy nagy közös születésnapi ünnepléssé vált, ahol a tömeg hol együtt tombolt a szőke rock and roll-ladyvel, vagy annak egyetlen parancsára a koszban fekve játszott tetszhalottat, majd zombi kezeket az ég felé nyújtva támadt fel a halálból. Bori és a Love Band tíz éve adta ki első, már akkor is nagy sikert hozó lemezét. A jubiláló zenekar a jubiláló fesztiválon, akár egy időgép, visszarepített minket az elmúlt tíz év legnagyobb Péterfy Bori-slágereihez. A focipályát beterítő tömeg egy emberként dúdolta, hogy „labamba”, majd  üvöltötte, hogy „olyat szeretnék veled, amit csak veled lehet”.

„Az életnek előre, és háttal a halálnak”– énekli a drága Beck Zoli, a 30Y frontembere. A 30Y  jelenléte elmaradhatatlan része az  Ördögkatlan Fesztiválnak. A Beck testvérek, Zoli és Zaza, a zenekar másik két tagjával, Sárközy Papával és Varga Ádámmal talán a legszebb ajándékot adták az ünnepi fesztiválnak. A zene, a közönség és az egymás iránt is hatalmas tiszteletet, elfogadást és szeretetet gyakorló együttes idén is fényt hozott a nagyharsányi sötét éjszakába. A fiúk koncertjében benne volt egy bensőséges, megható születésnapi ölelés és egy átbulizott féktelen éjszaka is.

Ahogy a fentiekben olvashattuk, Jordán Adélnak a katlan a Riviéra. Adél és együttese, a Jordán Adél és a Puszi többnyire saját szövegeiket éneklik, de az utóbbi időben olyan vendégszerzők segítik munkájukat, mint Ujj Zsuzsi, Bereményi Géza, Peer Krisztián és Hegedűs Márton. A fesztivál ideje alatt szinte minden nap színpadra álló együttes koncertjei estéről estére telt házas bulikká duzzadtak.

Szabó Benedek és a Galaxisok két éve még „a legszebb éveink”-ről énekeltek. Idén a „focipályákon sétálsz át éjszaka” címmel szólaltak meg. A sok ezer katlanozót is ennek a dalnak a szellemében várták a nagyharsányi focipályára. A többször visszatapsolt fiatal együttes olyan kellemes hangulatot teremtett, hogy a rendezvény záróakkordjait játszóknak csak bele kellett ülni ebbe az előmelegített székbe.

A fesztiválon fellépő ikonok egyike egy este három formációban is színpadra lépett. A Cseh Tamás-Leonard Cohen emlékkoncerten fiatal felesége, Földes Eszter duettpartnereként hallhattuk, majd a Budapest Bár színeiben kérte, hogy „Drága kicsi szilvafácska nőj nekem, Hadd legyen, a Bandi bá’-nak pálinkája…”– ezt követően együttesének frontembereként zárta a fesztivált. Igen, ő a kisfiú a szomszédból. Az ötvenéves Lovasi András és formációja, mert NEKEM A KATLAN: Kiscsillag-koncert nélkül nem lenne ennyire ördögien jó.

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

CÍMKÉK: