OperaFüred

|

Opera Énekkar, Magyar Nemzeti Balett, OperaMozi az OperaFüreden

Bizet, Offenbach, Erkel és Johann Strauss népszerű műveivel várja közönségét a Magyar Állami Operaház július 29. és augusztus 1. között a balatonfüredi Gyógy téren. Az OperaFüred programjai – énekkari koncert, operagála, valamint az OperaMozi-vetítése – ingyenesen látogathatóak.

OperaFüred
Fotó: Rákossy Péter

A csaknem 200 éves múltra visszatekintő Anna-bált kísérő Anna Fesztiválnak 2012 óta része a Magyar Állami Operaház ingyenes hangversenyei. Festői környezetben az Opera aktuális évadának műsorából adnak ízelőt az előadások.

A Bachtrack 2016-os szavazásán a világ legjobb kórusának megválasztott Opera Énekkar július 29-én, csütörtökön 20:00 órától mutatja be gazdag műsorát. Népszerű kórustételek hangoznak el Donizetti, Erkel, Goldmark, Johann Strauss, Gershwin, Szörényi Levente és Bródy János, valamint Gyöngyösi Levente műveiből, köztük A denevér, Az ezred lánya, a Hunyadi László, az István, a király, A Mester és Margarita, a Porgy és Bess, valamint a Sába királynője részletei. A Csiki Gábor karigazgató által dirigált együttesből szólót énekel Aronescu Norbert, Bagosi Orsolya, Forgács Péter, Haris Nadin, Irlanda Gergely, Kádár Ágota, Matyó Márió, Mitrasca Rebeka-Asztrid, Pap Nikoletta, Salamon Emőke, Somogyi Balázs, zongorán Szirtes Katalin működik közre.

Fotó: Rákossy Péter

A pénteki Operagalán, július 30-án 20:00 órától Bizet, Charpentier, Erkel, Offenbach, Rimszkij-Korszakov és Johann Strauss műveiből ad elő részleteket Magyarország legrégebbi szimfonikus együttese, a Magyar Állami Operaház Zenekara. A Carmen, A denevér, a Hoffmann meséi, a Hunyadi László, Louise és a Szadko című operák részleteit Kapi Zsuzsanna, Mester Viktória, Miksch Adrienn, Palerdi András és Pataky Dániel adja elő, az Opera Zenekart Kocsár Balázs főzeneigazgató vezényli, az est házigazdája Ókovács Szilveszter főigazgató.

Július 30-án, szombat este, az Anna Grand Hotel díszkertjében a hagyományoknak megfelelően a 196. Anna-bál nyitótánca is Erkel Palotása lesz a Hunyadi László című operából. Ezt és Huszka Jenő Anna-báli keringőjét a Magyar Nemzeti Balett művészei mutatják be Rujsz Edit koreográfiájára.

Figaro3
Fotó: Berecz Valter

Augusztus 1-jén, vasárnap este 20:00 órától ez alkalommal is az OperaMozi ingyenes vetítése zárja az OperaFüred programját a Gyógy téren. Ez alkalommal az Opera legfrissebb produkciója, az évad utolsó bemutatójaként színpadra állított Figaro3 szerepel a műsoron, amely Beaumarchais Figaro-trilógiájának Rossini, Mozart és Milhaud szerezte operaváltozataiból, Litkai Gergely humorista, Dömötör András rendező és Bíró Bence dramaturg, valamint Cser Ádám karmester együttműködésével hozott létre sajátos és szórakoztató operamixet az Almaviva család titkairól. A vetítés esőhelyszíne a balatonfüredi Szívkórház Esterházy terme.

CÍMKÉK: