Müpa Home Live

|

Koncertfelvételek, élő közvetítések

Olasz világsztárral, „operapástétommal” és adventi koncerttel folytatódik a Müpa Home műsora

2020.11.29. Müpa Home Adventi koncert         Purcell kórus, Orfeo Zenekar      Fotó: KOVÁTS Jázon

A nézők tavasszal már megismerhették a Müpa Home közvetítéssorozatot, amelynek köszönhetően estéről estére a legnagyszerűbb müpás előadásokat láthatták otthonuk biztonságában és kényelmében. Az aktuális előírásokhoz igazodva a Müpa tovább fejlesztette a szolgáltatást, így november 12-e óta nemcsak kiváló, először a Müpa Home keretében sugárzott koncertfelvételekkel örvendezteti meg a nézőket, de hetente több estén a Bartók Béla Hangversenyteremből élőben közvetítenek, így a közönség nélkül zajló koncerteket online live stream formájában élvezhetik a rajongók.

A járványhelyzet sok szempontból próbára teszi úgy a kulturális intézményeket, mint a látogatókat. Ám minden rosszban van valami jó: még ez a kihívásokkal tűzdelt időszak is tartogathat örömteli pillanatokat. A Müpa Home Live sorozat első közvetítése alkalmával az éppen 35. születésnapját ünneplő világhírű csellista, Várdai István és a messzi Izlandról érkezett zenésztársa, Víkingur Ólafsson zongoraművész adtak felemelő koncertet. Bár a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem nézőtere ezúttal üresen kellett, hogy maradjon, többszörös telt háznak megfelelő számú néző követte nyomon a hangversenyt a Müpa honlapján. Mind a művészek, mind a koncerten dolgozó szakemberek számára megható volt a közönség szeretete és támogatása, akik ezekben a nehéz időkben is folyamatosan bizonyítják, hogy milyen fontos szerepet tölt be az életükben a kultúra. A Müpa Home e heti műsorán a két élőben – de közönség nélkül – közvetített koncert mellett a 2019-es Európai Hidak fesztivál egyik sztárfellépőjének előadását is újraélhetik a nézők a Müpa honlapján és YouTube-csatornáján.

Mario Biondi

Az olasz Berry White-ként is emlegetett Mario Biondi érzékien búgó baritonjáért nemcsak hazájában rajonganak, nemzetközileg is elismert tolmácsa a soul és R’n’B zenének. De Biondi nem ragadt le egy stílusnál, az évek során bátran kísérletezett más műfajokkal, a jazztől a funkon át a brazil zenéig, miközben olyan nagyágyúk vendégszerepeltek lemezein, mint Chaka Khan, Al Jarreau vagy James Taylor. A november 25-én látható koncertfelvételt azonban nemcsak emiatt érdemes megnézni: a dalait tökéletes angolsággal előadó Biondi ugyanis csak ritkán énekel anyanyelvén, ám a magyar közönséggel ez alkalommal kivételt tett.

Adventi koncert         Kovács Ágnes

Izgalmas komolyzenei kalandban lehet része annak, aki november 28-án Hollerung Gáborral és a Budafoki Dohnányi Zenekarral tart a képernyők előtt. Ebben pedig egy, a 18. században kedvelt zenei műfaj, a pasticcio lesz segítségükre. Az eredetileg egy olasz rakott tésztaételre utaló, de pástétomként is fordítható kifejezés tökéletesen szimbolizálja a műfajt, amelyben a szerzők különböző műveiből állítottak össze egy új alkotást. Ezen az estén Mozart egyik legismertebb operájához, a Don Juan legendáját feldolgozó Don Giovannihoz kapcsolódó zenei gondolatvilágba nyerhetünk bepillantást a szerző más művein keresztül.

Advent első vasárnapja jelzi az ünnepi időszak kezdetét, amikor az első gyertya meggyújtásával felkészítjük lelkünket a karácsonyi időszakra. Ehhez az elmélyüléshez kínál tökéletes zenei aláfestést az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus adventi koncertje, ahol öt remek szólista közreműködésével a barokk és a bécsi klasszika népszerű dallamai mellett a régizene igazi különlegességei is megszólalnak majd – természetesen mind az advent és a karácsony jegyében.

 

A Müpa Home aktuális műsorának részleteiről a honlapon találnak bővebb információt, a Müpa Home kulisszatitkairól pedig a Müpa Blog legújabb bejegyzésében olvashatnak.

 

Mario Biondi
2020. november 25. / 20:00 – Müpa Home
A felvétel a Müpa 2019. szeptember 27-i koncertjén készült.
A koncertről bővebben: https://www.mupa.hu/program/vilagzene-jazz-konnyuzene/mario-biondi-2020-11-25_20-00-mupa-home

Don Giovanni pasticcio

  1. november 28. / 19:30 – Müpa Home Live

Az előadást élőben közvetítjük!

Az előadásról bővebben: https://www.mupa.hu/program/komolyzene-opera-szinhaz/don-giovanni-pasticcio-2020-11-28_19-30-mupa-home

Adventi koncert

  1. november 29. / 19:30 – Müpa Home Live

Az előadást élőben közvetítjük!

Az előadásról bővebben: https://www.mupa.hu/program/komolyzene-opera-szinhaz/adventi-koncert-2020-11-29_19-30-mupa-home

CÍMKÉK: