Mi történik a világban?

|

Hélene Grimaud, Paul Verhoeven, Paul Auster…

Körülnéztem. Hélene Grimaud zongoraművész magabiztosan gyalogol a csúcsra…

Hélene Grimaud         Fotó: Youtube

…ahogy Rachmaninov c-moll Zongoraversenyét játssza az Albert Hall-ban, az maga a csoda. Egyik kritikusa azt írta a francia művész játékáról, hogy Bachból musicalt csinál – ami nem igaz – és leradírozná a koncertpódiumokról, a másik egekbe emeli, és Glenn Gouldhoz hasonlítja. A most negyvenhét éves sztár pedig nem hasonlít senkire, sőt tesz a játékhagyományra, vad és elementáris. Egyedülálló tehetség, a pódiumon nincs fakszni, nincs nagyestélyi és bájolgás – puritán módon csak a zene, ahogy ő akarja. Néhány felvételét nézheted/hallhatod a Youtube-on, – legutóbb Berlinben Beethoven G-dúr zongoraversenyét tette oda, hihetetlen empátiával. Szerintem beleszeretsz – vagy elhúzod a szád -, egyes nagyok ilyen megosztóak. Grimaud ettől lett a fiatal nemzedék zászlója. (By the way: Amerikában az üldözött farkasok számára csinált egy rehab központot… – hihetetlen a csaj.)

Aztán: Párizsban most tavaszon osztották a César-díjakat, Paul Verhoeven (Elemi ösztön) filmje, az Elle nyerte a legjobb film kitüntető címét. Erotikus thriller, de messze a szokványtól: Isabelle Huppert (ugyancsak díjazott) egy játékokkal foglalkozó cég főnöke, megerőszakolják. De aztán nem a szokványos úton megy a film: feljelentés elmarad, a nő maga nyomoz, meg is találja a maszkos férfit, és aztán furcsa dolgok történnek. Huppert-et excentrikus filmjeiből ismerheted – emlékezetes például a Zongoratanárnő, 2001 kegyetlen drámája – ami a botrányokon túl modern remekmű. (A filmet Michael Haneke Elfriede Jelinek – Nobel díjas – regényéből forgatta.) Huppert az Elle című moziban is egy kemény, szinte excentrikus nőt alakít és a téma korábbi kezelésmódját szinte bűnös módon lesöpörve mászik bele a mélypszichológiába. Csak annyit mondok, hogy beleszeret (majdnem) üldözőjébe. Aztán jön még pár csavar.

És végül Paul Auster, (Leviatán című regényével találkozhattál) most a 4321 fura című regényével került fel a bestseller listákra. A jelenben játszódó regény főszereplője négy különböző alak, illetve különböző sorsú férfi „ruháját” ölti magára, vad ötlet, de az ötszáz oldalas nagyregény bírja szuflával. Korábbi regényeiben is valami egészen fura szemszögből nézegette Amerikát, többnyire kilép a társadalmi regény konvencióiból, ettől lesz ínyencfalat. Ez a műve berobbant, tán bejön neked is.

Jó néha kinézni, mi van a világban, többet látunk meg abból, hogy mi van idehaza.

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

CÍMKÉK: