Metropolitan Gála – otthonról

|

A Metropolitan Opera koncertje a virtuális térben

Szívet tépő és felemelő is egyben, hogy a fennálló helyzetben milyen kreatív utakat talál magának a művész, hogy megfricskázza azt a félelmet, amelyet a mindennapok keltenek bennünk hetek óta.

Jonas Kaufmann és Diana Damrau         Fotó: Julian Hargreaves, Sony Classical and Jiyang Chen

Ezek a kísérletek, események, performanszok úgy tágítják a teret a bezártságunkban, hogy színpaddá neveznek át egy parkolót, egy lépcsőházat vagy egy háztető keskeny kiszögellését, mint ahogy ezt Sasha Waltz német koreográfus táncosai teszik az Instagramon. Ezek nem aszfaltra fogalmazott flash mobok, hanem egy firenzei erkélyről kiszakadó Nessun Dorma vagy egy mindennapi tevékenységekre elképzelt „Zauber-home-Flöte” a drezdai Semperoper énekeseivel. A Puccini és Mozart idézeteknek nem hiányzik a sok milliós díszlet, megállják a helyüket a szabad ég alatt, Pamina, Tamino és Sarastro külön, otthoni szeparáltságban is együtt, hitelesen szólal meg.

Ilyen rendhagyó körülmények között megszólaltatott részleteket emel most egy virtuális térbe a New York-i Metropolitan Opera, amely több mint 40 világsztár részvételével ad „At Home” Gála koncertet április 25-én. Az élő közvetítés helyi idő szerint 13 órától kezdődik.

Az énekesek saját otthonukból, Skype-on jelentkeznek be: Diana Damrau a franciaországi Orange-ból, Renée Fleming Virginiából, Jonas Kaufmann Münchenből, Anna Netrebko és Yusif Eyvazov Bécsből, hogy csak néhányat említsünk a rangos előadók közül. Az esemény házigazdái Peter Gelb (New York), a MET igazgatója és Yannick Nézet-Séguin (Montreal) zenei igazgató lesznek. A koncert ingyenes és a MET honlapján lehet majd figyelemmel kísérni. A Metropolitan tette elsőként elérhetővé világszerte az operarendezéseit az élő, HD közvetítéseivel. Amit most ígérnek, az egy magas színvonalú művészi élmény, amely jelen esetben nem párosulhat a szokásos high-tech körülményekkel, hiszen az énekesek élőben, a saját laptopjukon keresztül láthatók majd. A koncert tehát minden szempontból izgalmas és kihagyhatatlan lesz.

CÍMKÉK: