A Magyar Zene Háza Budapesten

|

Megnyitó a Magyar Kultúra Napján

2022. január 22-én Budapesten, a Városligetben megnyílt a Magyar Zene Háza

Zenei beavató intézményként koncertekkel, interaktív kiállítással, zenei kreatív térrel és zenepedagógiai foglakozásokkal várja a közönséget vasárnaptól a Magyar Zene Háza, melynek programjaira már több ezren foglaltak jegyet elővételben – mondta el az MTI-nek szombaton Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa.

A Magyar Zene Háza ötletének születésére visszatekintve elmondta, hogy egy régi adósságot szerettek volna felszámolni: noha a zene a legelismertebb magyar művészeti ág szerte a világban, mégsem volt Magyarországon sehol egy átfogó zenetörténeti kiállítás.

Fotó: Magyar Zene Háza – Liget Budapest

„A Magyar Zene Háza teljes körű koncepciójának kidolgozására létrehoztunk egy szakmai munkabizottságot. Ennek eredményeként az a javaslat született, hogy olyan komplex intézmény jöjjön létre, ahol nemcsak egy állandó zenetörténeti kiállítás, hanem időszaki tárlatok és egy különleges hangdóm is kapjon helyet, emellett pedig adjon otthont koncerteknek és számos zenei beavató programnak, valamint zenepedagógiai foglalkozásnak is” – tekintett vissza.

Fotó: Mohai Balázs / Liget Budapest

Így alakult ki a ház hármas alapfunkciója: kiállítások, koncertek és zenepedagógia. Erre az igényre írták ki a nemzetközi építészeti tervpályázatot, amelyre Magyarországon már csaknem száz éve nem volt példa. A több mint száz anonim pályázat közül a nemzetközi zsűri egy olyan világnagyság, Sou Fujimoto terveit választotta, aki egy zseniális épületet álmodott meg, pontosan a kívánt funkciókra – emlékeztetett.

A hármas funkciónak megfelel az épület hármas osztata: a gyönyörű, üvegfalú földszinti tér a zenei rendezvényeké, a különleges tetőszerkezet az oktatásé, térszint alatt pedig a kiállítások és a hangdóm található.

„Bárki, aki ellátogat ide, megállapíthatja, hogy az elkészült épület nem egyszerűen megfelel a látványterveknek, de élőben még azoknál is sokkal szebb: a Magyar Zene Háza új vonzereje, ikonikus gyöngyszeme lesz a fővárosnak” – méltatta a beruházást.

Miklósa Erika Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes a Liget Budapest projektben elkészült Magyar Zene Háza megnyitóján MTI / Koszticsák Szilárd

Vasárnaptól a ház a nagyközönség előtt is megnyitja a kapuit, bárki bejárhatja különleges tereit és az állandó kiállítást. Az első napokban zeneakadémisták ingyenes koncertjei hallhatók, majd beindul és fokozatosan egyre sűrűsödik a koncertprogram, amely mellett zenei témájú előadások, workshopok, zenepedagógiai foglalkozások várják az érdeklődőket.
A Magyar Zene Háza tervezője a világhírű japán építész, Sou Fujimoto. /Forrás: Magyar Zene Háza,  MTI/

A közeli programokból:

Találkozás a jövővel – A Zeneakadémia ifjú tehetségei a Magyar Zene Házában, január 23.
Matiné koncert – Veronaki, január 29.
A teljesség felé – Gryllus Dániel dalsorozata Weöres Sándor költői prózájának mondataiból, február 5.
Soharóza – Dalok a kamrából, február 13.
Robert Henke | Bartha Márk, február 26.

Honlap, programok, jegyvásárlás: Magyar Zene Háza

CÍMKÉK: