Magyar Kincsek

|

A Concerto Budapest sorozata a Pesti Vigadóban

A Concerto Budapest Pesti Vigadóban futó négyrészes Magyar Kincsek sorozata megmutatja az egymás mellett és egymással egy időben létező értékek sokféleségét, a szerzőkre és előadókra gyakorolt inspiráló hatását a magyar zenében.

Savitri Grier

A 2020. január 10-i első koncerten Kodály két műve keretezi a programot, melyen a dirigens a zeneszerző hajdani tanítványa, Vásáry Tamás lesz. A Marosszéki táncok és a Háry János szvit ölelésében Weiner Leó II. (fisz-moll) hegedűszonátája szólal meg a fiatal brit hegedűművész, Savitri Grier előadásában Dubrovay László 1995-ben befejezett Faust, az elkárhozott című balettjének egyes tételeiből a zeneszerző által összeállított szvitje mellett.

Miranda Liu

A február 6-i második koncert Rácz Zoltán által szavatolt programjában elhangzik Szokolay Sándor Hegedűversenye a zenekar sokszoros versenygyőztes, fiatal koncertmestere, Miranda Liu szólójával, valamint Bartók hegedűversenye, amely a múlt század nagy magyar hegedűsét, Szigeti Józsefet idézi meg, hiszen Bartók neki ajánlotta I. rapszódiáját, amelynek zenei anyagában tordai és temesi gyűjtésű táncdallam rejlik. Faragó Béla Janus Pannonius-kantátájának nyomában azután Liszt Ferenc I. Mefisztó keringője újra csak egy hegedűs alakját körvonalazza majd.

Muzsikás Együttes

A március 12-i harmadik koncert a közelmúlt és a kortárs magyar zeneszerzés, valamint a népzene találkozását, s a Keller András által vezényelt Concerto Budapest és a Muzsikás Együttes közös fellépését ígéri, műsora pedig az 1970-es években a citera iránt kitüntetett érdeklődést tanúsító Bozay Attila második Pezzo concertatójával indul, Dubrovay László 1999-es millenniumi versenyművével, majd Gyöngyösi Levente népi hangszerekre és szimfonikus zenekarra komponált concertójával folytatódik. Az estét lezáró népzenei koncertrészben a Prima Primissima- és Magyar Örökség-díjas népdalénekesnővel, Petrás Máriával egészül ki az együttes.

Sárközi Lajos

Az április 2-i negyedik koncert középpontjában a cigányzene áll. Az este főszereplője és prímása Sárközi Lajos, a prímás- és jazzhegedűs versenyeken egyaránt diadalmaskodó, Junior Prima-díjas fiatal művész lesz a Gypsy Band Cigányzenekar és a Concerto Budapest zenészeinek társaságában. A koncert éppen úgy a magyarországi zenei hagyomány maradandó értékeit ígéri, akárcsak a Magyar Kincsek sorozat megelőző három hangversenyének klasszikus és kortárs kompozíciói.

Ajándékozzon Magyar Kincsek bérletet karácsonyra!  Részletes információk, jegy- és bérletvásárlás: concertobudapest.hu

CÍMKÉK: