Hangszerjáték – nagyban

|

Lucienne Renaudin Vary és az ő trombitája

Volt egyszer egy francia kislány, aki rendkívül korán összebarátkozott a trombitával.

Olyannyira, hogy már tizenegy évesen versenygyőztes lett – és azóta minden versenyt megnyert, ahová benevezett. Mondhatnánk, versenyző típus – ennyi. De nem. További „rekordja”, hogy elsőként végezte párhuzamosan a klasszikus és jazz tanszakot a párizsi Conservatoire trombitás-növendékeként. Tizenhét évesen a „Révélation”-kategória felfedezettje, minden joggal – és vendége Rolando Villazón berlini TV-show-jának (Stars von Morgen). Turnézik, felvételeket készít – művészéletet él és sugárzik. Boldog elégedettség – vagy elégedett boldogság? Ritka látvány, ami sugárzik fotóiról. A kisugárzás jele, hogy fényképeit nézve azt várjuk, hogy megmozdulnak, megszólalnak. És ugyanez a felszabadultság érződik zenélésén is.

Legújabb albuma „Mademoiselle in New York” címet kapta, és mintegy hangoskönyve olyan zenéknek, amelyekhez valamiféle „személyes” kapcsolat fűzi. Emlékek, amelyek számára felejthetetlenek – és intenzív jelenlétével eléri, hogy a hallgató folyamatosan figyelje játékát. Mert a felvétel egésze oly üde, mintha ott és akkor épp azt szerette volna leginkább eljátszani (és feltehetőleg valóban így is volt).

Ettől kezdve Ő jelenti az élményt, ahogyan átadja magát a muzsikának, s éppen ezért az örömzenének kijáró kritikátlansággal fogadjuk javarészt amerikai-francia műsorát, akkor is, ha végigolvasva furcsán „vegyesnek” is hat. Mert egyenletesen „perfekt” az előadás, és megrendítően közvetlen. Mindehhez idén húszéves a tünemény, aki alkalmanként énekel (akár Aznavourt), fütyül – és a 13 szám után (melyek között Gershwin- és Bernstein-dallamokból egyvelegek is szerepelnek, továbbá átiratokkal megidézi Ravelt, Milhaud-t, Weillt és Dvořákot – hogy csak az ismertebbeket említsük), ráadásként a 14.-ben két fivérével szerepel. A BBC Concert Orchestra adja a profi kíséretet, Bill Elliott vezényletével, aki egyben az átiratok készítője is.

Napfényes órával ajándékozza meg hallgatóit az „örömzenélő” Lucienne. Már csak az a kérdés, mekkora repertoárt képes felvenni örömzenéi sorába – ennek megválaszolására még évtizedei vannak. Csak remélni lehet, hogy erős a „gyűjtőszenvedélye” is, és a trombitára szánt eredeti művek kínálata, valamint a végtelenné bővíthető átirat-irodalom a felfedeznivalók gazdag tárházát jelenti számára. Mert kivételes képessége van arra, hogy amit ő szeret, megkedveltesse másokkal is – remélhetőleg nem fog megelégedni az egyébként is népszerű számokkal… Attól pedig vélhetőleg nem kell tartania, hogy bármely ötletéhez nem talál előadó-partnerekre – a hallgatókról nem is beszélve…

Warner Classics 0190295407100

CÍMKÉK: