Ljubljana, a fesztiválok városa

|

Ljubljana Fesztivál

A Ljubljana Fesztivál nemcsak Szlovénia, de a zenei világ egyik központjává is teszi nyaranta a Ljubljanica folyó két partján fekvő várost.

Jose Cura

A nyári hónapokban szinte minden nap olyan zenei élmény részesei lehetünk, amely a festői szépségű belváros tereire, templomaiba, koncerttermeibe invitálja a nézőket. A fesztivál komolyzenei programja a legkiválóbb szlovén és nemzetközi művészeket vonultatja fel, legyen szó operáról, kamarazenéről vagy szimfonikus művekről. Mindemellett operettek és musicalek is helyet kapnak a gazdag műsorban, a szakmai közönség pedig workshopokon és mesterkurzusokon is részt vehet.  A fesztivál ideje alatt több mint negyven ország művészeinek tapsolhatnak a nézők.

Az, aki most látogat el Ljubljanába, a fesztivál végső akkordjáig ─ amely a Bécsi Rádió Szimfonikus Zenekarának koncertje lesz Kerem Hasan vezényletével szeptember 11-én ─, még valódi komolyzenei sztárok előadására válthat jegyet. Anna Netrebko és férje Yusif Eyvazov, valamint Jonas Kaufmann koncertjét a szlovén közönség már tavaly is kitörő örömmel fogadta. Hozzájuk csatlakozik ebben az évben az argentin tenor: José Cura, akit a „negyedik” tenorként emlegettek a Carreras-Domingo-Pavarotti triász mellett.

Anna Netrebko a Veronai Aréna Turandot előadása után érkezik férjével Ljubljanába. Az orosz származású szopránt nem kell bemutatni, hiszen már szinte otthona a Metropolitan Opera és a milánói Scala. Férjével, az azerbajdzsáni tenor Yusif Eyvazovval az operaszínpadok álompárjának számítanak. A koncerten Verdi, Puccini és Leoncavallo mellett Kálmán Imre Csárdáskirálynőjéből is felhangzik majd Szilvia belépője.

Jonas Kaufmann

Jonas Kaufmann német tenor egyaránt otthonosan mozog a német, francia és olasz operaszerepek között. Az ünnepelt énekes híres a szenvedélyes hősszerep formálási képességeiről, emellett azonban egy sokkal intimebb műfajnak, a német dalnak is kiváló előadója. Ljubljanai koncertje a 19. századra koncentrál, illetve annak egymástól eltérő olasz (Verdi, Ponchielli, Leoncavallo) és wagneri vonulatára.

José Cura felejthetetlen alakításokat nyújtott a világ nagy operaházaiban, miközben sok szállal kapcsolódik a magyar zenei élethez is. Visszatérő vendég a Magyar Állami Operaház, a Szegedi Szabadtéri Játékok és a MÜPA színpadán is. Nem csak tenorként, de karmesterként, zeneszerzőként és opera rendezőként is egyaránt elismert. A ljubljanai koncertjén Elisa Balbo szoprán, Nuška Drašček mezzoszoprán mellett Balczó Péter tenor és Bakonyi Marcell basszus személyében magyar vendégénekesei is lesznek. Az est érdekessége, hogy José Cura saját oratóriuma, az Ecce homo is elhangzik majd. A zenemű a keresztre feszítés előtti utolsó pillanatokban Jézus emberi mivoltára irányítja a figyelmet.

https://vimeo.com/554287116

CÍMKÉK: