A fogalommá vált név

|

Körner 70

 

2016 november 16-án a 70 éves Körner Tamás tiszteletére rendezett születésnapi koncertre került sor a Pesti Vigadó Nagytermében.

_and5550_p

Körner Tamás és a zenekar         Fotók: Felvégi Andrea (A képeket a Muzsika folyóirat engedélyével közöljük)

2011-ben vonult nyugdíjba a Budapesti Fesztiválzenekar menedzsere, miután két évtizedig aktív részese volt annak, hogy méltó reflektorfénybe kerüljön az életre hívása óta különleges minőséget képviselő zenekar. Márminthogy a zenekar menedzselésétől – mert Körner Tamás elképzelhetetlen a „babérjain pihenő” nyugdíjasként, aki azzal tölti idejét, hogy felidézze pályája megannyi eredményét. Pedig több életet kitölthetnének az események, kiváltképp, ha a sikerekhez vezető utat is végiggondolná. Egyszemélyes zenei ügynökséget alapított, amellyel kisszámú szólista nemzetközi foglalkoztatottságáról gondoskodik. Ennek a kiválóságok kis csapatának „törzstagjai”, valamint a Budapesti Fesztiválzenekar a zenei életünkben egyedülálló módon fejezte ki elismerését Körner Tamás iránt, olyan hangversennyel, amelynek első részében szólistaként és kamaramuzsikusként jelenlegi kiválasztottjai játszottak, a második részben pedig a BFZ kíséretével.

A Pesti Vigadó Nagytermének nézőterén a zenei, sőt, mondhatni, kulturális életünk megannyi ismert alakja foglalt helyet. Sokan voltak a meghívottak – a Muzsika koncertkalendáriumában feltüntették a helyszíni jegyvásárlás lehetőségét. Mindenesetre, aligha kellett aggódni, vajon lesz-e elegendő hallgatóság. Volt.

Marschall Miklós, a BFZ kuratóriumának tagja köszöntötte röviden az ünnepeltet, majd „sztárparádé” következett. Várdai István Ligeti György szólószonátájával kezdte a műsort, Várjon Dénes Schubert Esz-dúr zongoradarabjával folytatta. Harmadikként Baráti Kristóf lépett pódiumra Bach Chaconne-jának tolmácsolójaként, majd ismét Schubert következett, a „Notturno” című Esz-dúr zongoratrió-tétel.

Három szólista, akik mindegyike rendszeresen hallható hangversenytermeinkben, amellett szép karriert futnak be külföldön is. És akkor még nem is említettük a felvételeiket, amelyek további ismertséget-népszerűséget biztosítanak számukra. Anélkül, hogy túlértékelnénk a felmérések, statisztikai adatok alapján kialakuló toplisták jelentőségét, mindenképp figyelemreméltó, hogy a Bachtrack.com (a világ legnagyobb komolyzenei esemény-adatbázisa) 2015-ben az elmúlt év adatai alapján a világ legkeresettebb hegedűseként Baráti Kristófot jelölte, a gordonkások sorában Várdai István világviszonylatban a második, a zongoristák népes mezőnyében Várjon Dénes az ötödik legfoglalkoztatottabb művész.

Az est második részében Hamar Zsolt vezényletével a három szólista és a BFZ ismételten meg tudta győzni a hallgatóságot arról, hogy Beethovennek ez a kompozíciója korántsem érdemli meg azt a sok fanyalgást, amely – talán épp más művek rangjának hangsúlyozása kedvéért – elemzőktől időről-időre kijut neki.

_and5563_p

Fotó: Felvégi Andrea

Örömzene két részben – közben a szünetben pezsgő és pogácsa a hangverseny reprezentatív jellegét hangsúlyozandó. A végén az ünneplést megköszönő Körner Tamásnak felcsendült a Happy Birthsday, a zenekar hangszereihez a nézőtér alkalmi kórusa csatlakozott. Végül jött a monumentális torta!

A zene iránti lelkesedés és a profizmus kettős forrása táplálta Körner Tamás széles kapcsolatrendszeren nyugvó, eredményes munkáját – s táplálja remélhetőleg még sokáig. Muzsikusaink hasznára és valamennyi zenebarát örömére.

A Körner Tamásnak a születésnapi ünnepléseket követően is sok örömet okozó, sikerekben gazdag életet kívánókhoz csatlakozik e sorok írója is.

CÍMKÉK: