Tündérországtól a Vadvilágig

|

Koncz Zsuzsa koncertje a Zsidó Kulturális Fesztiválon

Állva tapsoló, ülve könnyező emberekkel telt meg a Dohány utcai Zsinagóga.

Szeptember harmadika és tizennegyedike között nem csak istentisztelet és shabbat-köszöntés céljából látogathatjuk a budapesti zsinagógákat. Ha ősz, akkor még a nagy zsidó ünnepek és az újév előtt zajlik a Zsidó Kulturális Fesztivál. A rendezvény második napján, Koncz Zsuzsa és zenekara koncertjén, állva tapsoló és ülve könnyező emberekkel telt meg a Dohány utcai Zsinagóga.

 „A Dohány utcai Zsinagóga különleges és emlékezetes helyszín a számomra. Legutóbb hat éve, Az Élet Menete Alapítvány javára rendezett jótékonysági koncerten énekeltem itt, többek közt Kulka Jánossal. Feledhetetlen élmény, csodálatos lehetőség volt gondolataink és érzelmeink összekapcsolására a közönséggel. Az együttérzés és szimpátia kinyilvánításáról, egyben a segítségnyújtás szándékáról is szólt az az este”– emlékezett vissza a művésznő.

Koncz Zsuzsa egyedülálló pályafutása bizonyítja, hogy a popzenében is lehetséges igazi értékeket felszínre hozni. Óriási életművének legnagyobb slágerei több évtizede, de ma is aktuálisan szólnak, a 21. század fiataljaihoz is. Ezt bizonyítják elsöprő hangulatú, mindig telt házas koncertjei – amelyeken keresztül eleven kapcsolatot tart a közönségével, akik között szinte minden korosztály képviselteti magát. Örök érvényű dalaiért fiatalok, idősek, férfiak és nők egyaránt rajonganak. Koncz Zsuzsa első nótáit még anyukám is kislányként hallgatta, de nála huszonhat évvel fiatalabbként én is sokat kívülről tudok. A Kárpáthyék lánya, a Mama, kérlek ugyanúgy könnyeket csal a  szemembe, mint azoknak a nőknek és férfiaknak, akik testközelből élték meg a disszidálást, vagy akik már nem fejtegethetik édesanyjukkal az élet értelmét.

Az 1960 óta folyton bővülő repertoárban ugyanúgy megtalálhatóak a szerelmes dalok, mint a történelmi tragédiákra, társadalmi, politikai eseményekre reflektáló nóták.

„Már nem két hete énekelek, ezért volt miből válogatni, bár azt gondolom, észrevették, hogy a rádióban nem lehet hallani a dalaimat” – mondta az énekesnő a koncert előtt.

Ahogy említette, volt miből válogatni a koncertre, de Koncz Zsuzsa most sem tagadta meg önmagát. Elénekelte a Ha én rózsa volnék című dalt, majd egy szebb, jobb, szabadabb, Magyarországot kért a jóistentől. A Virágok közt veled lenni és a már említett örökzöld slágerek mellett több dal elhangzott az elmúlt években született Tündérország és Vadvilág című aranylemezről is. Bródy János szerzeményei mellett a néhány éve fiatalon meghalt énekesre, Bódi Lászlóra emlékezve három halhatatlan Republic-slágert is hallhattunk. A közönség egy emberként énekelte a dalokat, majd az énekesnő kérésére, a lámpák lekapcsolása után magasba emelve a mobiltelefonokat, világította be a Dohány utcai Zsinagógát. Aki ismeri Koncz Zsuzsa pályafutását, tudja, hogy nemcsak dalszövegeket énekel, hanem megzenésített verseket is. A hétfői koncerten kedvenc József Attila-versét, a Kertész leszek című költeményt hallhattuk. A több mint kétórás koncert után hatalmas ováció búcsúztatta a művésznőt és zenekarát.

CÍMKÉK: