Klezmer, a sikk tradíció

|

Budapest Klezmer Band koncertje a Zsidó Kulturális Fesztiválon

A Budapest Klezmer Band a hazai közönség mellett meghódította Európát, Amerikát, és egyenként minden ember lelkét, aki valahol hallotta a zenéjüket.  

Fotók: Zsidó Kulturális Fesztivál

Az idei Zsidó Kulturális Fesztivál nyitóestéjén láthattuk először egy színpadon zenélni a legendás Budapest Klezmer Bandet és a Barcelona Gipsy Balkan Orchestrát, sztárvendégeikkel, Palya Beával és Szokolay Dongó Balázzsal. A tradicionális zsidó zene megmutatásának missziójaként indult Budapest Klezmer Band immár harminc éve kápráztatja el rendkívüli előadásaival a hallgatókat. Úgy, ahogy arra senki más nem képes, élménnyé teszik az autentikus zsidó zenét. Hatalmas repertoárjukban zenei átiratok is megjelennek, ezeket a muzsikákat az együttes alapítója, egyben vezetője, Jávori Ferenc Fegya álmodja meg és komponálja tökéletes, teljes dallammá. A Budapest Klezmer Band slágerei Közép-Kelet-Európa azon területéről származnak, ahol a zsidó zenei kultúra egykor a legvirágzóbb volt.

A zenekar hazai közönsége talán a Hegedűs a háztetőn című darabbal együtt született. Hiszen ez volt az első nagy siker, amit magának tudhat a héttagú Budapest Klezmer Band. Azóta szinte minden zenei elismerést megkaptak. 2000 januárjában a Magyar Tudományos Akadémia Pro Kultúra Alapítványának kuratóriuma Kodály Zoltán Közművelődési Díjat adományozott a zenekarnak a jiddis zenei hagyományok ápolásáért és azok egyre nagyobb körben való terjesztéséért, majd 2003 augusztusában az Artisjus-díj is a Bandet illette. Majd Jávori Ferenc zeneszerző 2014-ben Kossuth-díjas lett. Következő évben a zenekart, a Magyar Zeneművészet kategóriában, Príma díjjal tüntették ki, valamint a Közönség Príma Primissima 2015 díját is a Budapest Klezmer Band nyerte el. Igen, felsorolni is nehéz a rengeteg, ám méltó és megérdemelt díjat, nem beszélve a rajongók személyes, talán mindennél többet jelentő elismeréséről, leveleiről, élményeiről, és a sok pozitív energiáról, ami a színpad és a  közönség között oda-vissza árad a koncert alatt.

A Dohány utcai zsinagóga telt házas koncertje is a fentieket támasztja alá. Kígyózó sorokban álltak az emberek, hogy bejuthassanak a zsinagógába. A közel háromórás rendezvényen egy új oldaláról ismerhettük meg a zenekart, bár hozzá kell tennem, hogy nem voltam még két egyforma Budapest Klezmer Band-koncerten. Ám egyvalami sosem változik, az a mérhetetlen életöröm, ami elárasztja a szívemet. Idén a Budapest Klezmer Band vendége az utánozhatatlanul autentikus Palya Bea és Szokolay Dongó Balázs mellett a Barcelona Gipsy Balkan Orchestra volt. Örömzenéjük olyan lendülettel nyitotta meg a koncertet, amelynek emelkedett hangulatát talán a mennyországig repítette az őket követő Budapest Klezmer Band, majd a hatalmas ovációt hozó közös finálé.

A Barcelona Gipsy Balkan Orchestra 2012-ben született Barcelonában. Zenéjükben a klezmert és a szinti szvinget vegyítik az európai cigányzenével. A spanyol énekesnő, Sandra Sangiao finoman lágy hangja, akár a szirének éneke másodpercek alatt mindenkit elvarázsolt. Tökéletesen kiegészítették egymást a cigányzenét talán legbüszkébben népszerűsítő Palya Bea autentikus nőiességével és erőteljes hangjával. Bea több magyarul, angolul és cigányul énekelt dala mellett a Sandrával közösen előadott duettekben is elkápráztatta közönségét.

Nem is lehet eldönteni, hogy a Budapest Klezmer Band vagy a vendégeik produkciója volt a meggy a hab tetején. Jávori Ferenc Fegya és zenekara ismét megmutatta, hogy a tradicionális zsidó klezmer zene nemhogy nem megy ki a divatból, de egyre nagyobb tömegeket hódít meg. Mi több, az autentikus zsidó zene mellett ma létjogosultsága van a cigány, a szerb muzsikának, és minden nemzet hagyományos dallamainak. A sikk tradíció ma a klezmerrel egyenlő.

CÍMKÉK: