A Zeneakadémia kamarazenei fesztiválja

|

kamara.hu – Utas és holdvilág

kamara.hu/1 – Emlék

Simon Izabella és Várjon Dénes zongoraművészek, a fesztivál művészeti vezetői

A kamara.hu művészeti vezetői, Simon Izabella és Várjon Dénes zongoraművészek így vallanak a fesztivál kezdeteiről: 

„A kamara.hu hosszú múltra tekint vissza. Járva a világ különböző zenei fesztiváljait, több mint 10 évvel ezelőtt született meg bennünk a gondolat, hogy Budapesten is útjára indítsunk egy olyan fesztivált, amelynek a kamarazenélés áll a középpontjában. Az a zenei attitűd, amely számunkra a zenélés abszolút kiindulópontja, és amely hozzáállást olyan óriási muzsikusoktól kaptuk útra valóul, mint Kurtág György, Rados Ferenc, Schiff András és Végh Sándor. A velük való rendszeres közös zenei felfedező út ráébresztett minket a kamarazenélés hatalmas jelentőségére, ember- és közösségformáló erejére. Első kamarazenei fesztiválunkat a legendás koncertrendező segítségével Strém Kálmánnal sikerült megvalósítanunk.”

Simon Izabella, Várjon Dénes és zenész barátaik idén Szerb Antal Utas és holdvilág című regényét állítják középpontba, amely az emberi lélek legizgalmasabb és mindenkiben ott lapuló kérdéseivel foglalkozik. „A vonaton még nem volt semmi baj” – kezdi regényét Szerb Antal. Egyetlen mondat, mégis ott van benne a mű számos kulcsmotívuma: utazás, nosztalgia, vágyódás, változás, elmúlás és krízis, de még a halál gondolata is. Kiváló alapanyag egy klasszikus zenei fesztiválhoz. Simon Izabella és Várjon Dénes is így látta: Mihály különös története köré szervezték az idei kamara.hu műsorát.

Program

Beethoven: 1. (F-dúr) vonósnégyes, op. 18/1
Grieg: 3. (c-moll) hegedű-zongora szonáta, op. 45
Szünet
Liszt: Die Loreley
Liszt: Oh! quand je dors
Liszt: Mignons Lied
Csajkovszkij: Firenzei emlék, op. 70

A fesztivál művészeti vezetői: Simon Izabella és Várjon Dénes

Henning Kraggerud, Keller András, Pilz János (hegedű), Várjon Dénes, Simon Izabella (zongora), Kolonits Klára (ének), Szűcs Máté, Homoki Gábor (brácsa), Perényi Miklós, Rohmann Ditta (cselló)
Kuss Quartet: Jana Kuss, Oliver Wille (hegedű); William Coleman (brácsa); Mikayel Hakhnazaryan (cselló)

Szerb Antal 1901-1945

A kamara.hu nyitókoncertjén négy nemzetiség négy szerzőjének művei szólalnak meg. A földrajzilag egymástól oly távol lévő komponistákat azonban összeköti egy láthatatlan szál: Az Utas és holdvilág. A hangversenyt nyitó Beethoven-vonósnégyes első változatának lassú tétele a szerző barátja, Karl Amenda szerint Shakespeare Rómeó és Júliájának temetésjelenetét ábrázolja. A norvég zeneszerző, Edvard Grieg darabja az útkeresés motívumával kapcsolódik Szerb Antal regényéhez: a norvég szerző három hegedűszonátája életének három szakaszát szimbolizálja, az utolsó, c-moll mű a „szélesedő horizont” szellemiségében született. „Oda, oda vágyom én” – ismétlődik Mignon kijelentése Goethe versében és Liszt dalában. Ez az elvágyódás, a Ha álmom mély éjszakája és a csábító, de gyilkos Loreley ugyancsak rokon a regénnyel. A koncertet egy újabb olasz kirándulás, Csajkovszkij Firenzei emléke zárja.

18 órától az I. Előadóteremben Mona Dániel zenetörténész tart bevezető előadást a koncerthez kapcsolódóan.

Zeneakadémia, Solti terem

2019. november 14. 19.00-21.00

kamara.hu

/Forrás: Zeneakadémia/

CÍMKÉK: