Inspirations

|

Boros Misi első stúdiófelvétele

Nem túlzás azt állítani, hogy egy egész ország szívébe belopta magát 2014-ben, amikor megnyerte az országosan rendkívüli érdeklődéssel kísért tehetségkutató verseny, a Virtuózok első korcsoportját.

Játékán túl kedves személyiségével, megnyerő stílusával. Boros Misi akkor már jelentős szakmai múlttal rendelkezett, megannyi hazai versenygyőzelem birtokában. Sőt – mint a CD kísérőszövegének életrajza is említi –, felfigyelt tehetségére már a külföld is: 2013 novemberében Lang Lang mesterkurzusának szereplői közül név szerint kiemelte a Süddeutsche Zeitung beszámolója (ott Mihály keresztnévvel szerepel).

A Virtuózok jelentősége nem elsősorban abban az erős reflektorfényben van, amelybe az első pillanattól került a különleges tehetség, hanem abban a valóban tiszteletreméltó „tehetséggondozásban”, amely nem hagyja magára a nyertest, hanem felfedezettjének koncertező életét egyengette. Igaz, nem volt ez nehéz feladat, hiszen számos rendezvényszervező „kapkodott” a mindig teltházat garantáló csodagyerek után. Mégis, meglepő olvasni, hogy 2013 és 2020 között (tehát, tíz éves korától) több mint 300 nyilvános fellépése, koncertje volt Boros Misinek. Nemcsak „erőpróbaként” elismerésre méltó teljesítmény, hanem egyszersmind pályaalkalmassági tesztként is: bírja a szereplésekkel járó „megpróbáltatásokat”, miközben muzsikálókedve töretlen marad.

Ez a kivételes pódiumszereplési mennyiség megedzhette a figyelmet, a koncentrálókészséget, a sikerek pedig lelkesíthették a repertoárbővítésre. Mert különböző jellegű, de egyaránt kihívásnak tekinthető a repertoárdarabok ismételt előadása (az unalom legcsekélyebb érzése/jele nélkül) és az új műsorszámokkal való jelentkezés!

Boros Misi első CD-felvétele a Müpában adott koncertjét rögzíti (bátor kezdet!). Az Inspirációk címmel megjelent stúdiófelvétel műsorválasztásáról a CD kísérőfüzetében olvashatunk. Elismerésre méltó szempontok sorjáznak – és játéka arról tanúskodik, hogy az okos-szép szavak mögött tényleges tartalom rejtőzik.

Brahmstól a Változatok és fúga egy Händel-témára (Op. 24) komoly feladat – utána különböző műfajú Chopin-darabok sorjáznak (szám szerint nyolc). A müncheni zeneakadémia növendéke komoly megmérettetésnek vetette alá magát.

Játékát hallgatva aligha vállalkozhatnánk életkorának megsaccolására. A technikai perfekció, a világos formai építkezés vérprofit sejtet – legfeljebb abból gondolhatnánk kivételes tehetségű fiatal előadóra, hogy már-már gyanúsan erős játékában a kontroll. Ha valami hiányzik, akkor az a lelki felszabadultságnak az éreztetése – a lélek önkéntelen mosolya, amelyet a gyönyörködtető pillanatok inspirálnak. Így tehát a hallgató is lelkes komolysággal hallgatja játékát – ami hangversenyen a kirobbanó taps közben oldódna. Inspiráltan az inspirációktól.

(Hungaroton – HCD  32873)

CÍMKÉK: