Bartók Tavasz második felvonás online

|

Kihagyhatatlan Bartók-programok a Bartók Tavaszon

 A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek első előadásai már bizonyították, hogy repertoárja messze túlnyúlik névadója munkásságán. A könnyűzenei produkciók után a fesztivál második fele tartogat néhány valódi különlegességet a Bartók-rajongóknak.

Kelemen Barnabás Foró: Valuska Gábor

 Május 20-án és 23-án dupla zenei élményben lehet része a közönségnek: a világhíres Kelemen Kvartett közel három év után, megújult formában tér vissza a színpadra két estén, méghozzá Bartók összes vonósnégyesével. Kokas Katalin és Kelemen Barnabás a görög hegedűművésszel, Jonian Ilias Kadeshával és Vashti Mimosa Hunter angol csellistával kiegészülve ígérnek felejthetetlen előadásokat.

Ugyancsak rendkívüli élményben lehet része annak, aki május 24-én a Liszt–Bartók-estet választja: a Szent István Filharmonikusok estjén Liszt Ferenc különleges atmoszférájú, kései zenekari kompozícióját, A bölcsőtől a sírig című szimfonikus költeményt követően a Zeneakadémia hallgatója, Pellet Sebestyén a zongoraverseny-irodalom egyik legvirtuózabb művét, a Haláltáncot adja elő. A tánc a szó szoros értelmében is fontos szerephez jut: a magyar táncosokkal, illetve hazai balettműhelyekkel is szoros kapcsolatot ápoló nemzetközi hírű horvát koreográfus, Leo Mujić ugyanis Bartók táncjátékát, A fából faragott királyfit állítja színpadra.

Szegedi Kortárs Balett, Lakatos János

A táncjáték főszerepét játszó Madaras Gergely, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Szegedi Kortárs Balett május 26-i Bartók-estjén is felbukkan. Az előadás pedig a zeneszerzőt színpadi szereplőként is megidézi. Concerto című nagyzenekari művét – amelyre a produkció épül – Bartók Amerikában írta, miután már három éve nem komponált: benne van állandó betegsége, honvágya, aggódása hazája és Európa sorsáért. Mojzes Dóra jelmeztervezőnek ez az első színházi felkérése, bár nagy tapasztalattal rendelkezik a divattervezésben és a filmes kosztümök terén. Nagyívű munkája során számos allegorikus figurát kell megjelenítenie, és az álmok szabadságával megformálnia azokat” – emeli ki Juronics Tamás, az est koreográfusa, a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője. Az estindító darab szintén egy különlegesség: Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára címmel a kompozíció a 20. századi zene kimagasló remeke, Bartók életművének egyik ékköve.

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek a rendezvény weboldalán keresztül, online streamelhető.

CÍMKÉK: