Bartók – Szülőföld

|

Az Óbudai Danubia Zenekar zárókoncertje a Zeneakadémián

Az Íme, az Ember című sorozat zárókoncertjét 2015. május 22-én, 19.30-kor tartják a Zeneakadémia Nagytermében

Vezényel: HÁMORI MÁTÉ

Program:

Mosonyi Mihály: Gyászhangok Széchenyi István halálára
Liszt Ferenc: Két jelenet Lenau „Faust”-jából
Bartók Béla: Concerto zenekarra

Az 1860-as esztendő különösen gazdag volt Mosonyi Mihály zeneszerzői pályáján, legjobb művei – köztük az eredetileg zongorára írt, majd zenekarra hangszerelt Gyászhangok Széchenyi István halálára – ekkor születtek. A Gyászhangok… különleges felépítése a Bartók által is kedvelt (a Concerto nagyformájában is felismerhető) hídformára emlékeztet, s természetesen a maga absztrakt-zenei módján megidézi a Széchenyi-életmű szimbólumát, a Lánchidat is. A kompozíció fájdalmas, harangozást idéző motívumát Liszt utóbb átemelte a Teleky László gróf emlékére írt zongoradarabjába. Széchenyi haláláról Liszt 1860-ban még nem emlékezhetett meg, ekkoriban ugyanis olyan kompozíciós feladatok foglalták le, mint a Két epizód. A legnagyobb magyartól a Magyar történelmi arcképek sorozat megrázó siratójával búcsúzik majd el. (Molnár Szabolcs)

*

A sorozat utolsó koncertjének műsorán magyar szerzők művei szerepelnek. Zeneszerzőik valamennyien a magyar zenei élet felemelkedéséért küzdöttek. Bár sem Liszt, sem Mosonyi nem beszélték a nyelvet, Bartók pedig Amerikában, emigrációban írta meg a Concerto-t, mégis összefűzi őket a hazájuk iránt érzett felelősségtudat és a szülőföld szeretete.

Mosonyi Gyászhangok Széchenyi István halálára című műve a későromantikus harmonizáció és a verbunkos elemek izgalmas ötvözete. Liszt Ferenc ritkán játszott, fantasztikus remekműve a Két jelenet Lenau Faustjából.

Amit Mosonyi és Liszt keresett, mint autentikus–magyar művészet, azt Bartók Béla a népi művészetben találta meg, és építette be a zenéjébe; nemcsak a népzenét, hanem olyan zajokat és hangokat is, amelyekkel gyerekkorában Magyarországon találkozott. A Concerto zenekarra Bartók késői darabja, már Amerikában töltött emigrációjában írta, nem tudva, hogy valaha hazatérhet-e hazájába. A hazafiság és szülőföld szeretete tükröződik a műből, ami bemutatója pillanatától kezdve világsiker; s azóta is minden magyar zenekar repertoárján ott van a helye.

Az Óbudai Danubia Zenekar ezzel a nagyszabású művel zárja idei koncertévadát.

CÍMKÉK: